Apele devastează România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericol de inundaţii în 19 judeţe

apărare
, spune Ioan Ursache, un localnic din Cutiniş, judeţul Bacău. Localitatea este complet izolată din cauza ruperii celor patru podeţe de legătură de pe Trotuş. Sătenii nu mai au posibilitatea să îşi procure alimentele zilnice şi altele necesare în gospodărie. Singura cale de acces a rămas un pod aflat la o distanţă de peste cinci kilometri. Cutiniş nu este singurul sat afectat de inundaţii din judeţul Bacău. Sute de familii din câteva comune băcăuane sunt, în continuare, afectate de inundaţiile produse din cauza topirii zăpezii. În urma topirii zăpezii şi a ploilor, Trotuşul a crescut iar peste cotele de alarmă, iar localnicii din comunele Agăş, Asău şi Brusturoasa se tem de ce e mai rău. În Agăş, pe malul râului se agitau câţiva săteni cu lopeţile în mâini încercând să ridice câteva diguri. "Facem asta pentru ca apa să nu mai roadă din mal. Deja o parte din mal a căzut. Dacă nu noi, atunci cine?", se întreba Vasile Airinei, unul dintre locuitorii afectaţi. Furia apelor a spulberat un drum din comună care făcea legătura cu un sat vecin.

Ravagii în Buzău şi Dâmboviţa
În oraşul Târgovişte, rafalele puternice de vânt au distrus acoperişurile a şase blocuri. Tot în judeţul Dâmboviţa, în opt comune, vijelia a luat pe sus acoperişuri de case, a distrus şcoli, grădiniţe, sedii de primărie. Au fost afectate, de asemenea, şi alte două oraşe, Moreni şi Pucioasa. Copacii doborâţi de vânt au distrus două maşini. În judeţul Buzău, şase transformatoare de pe liniile de tensiune au fost avariate, lăsând în beznă cinci localităţi.

Evacuări în Suceava
Din cauza revărsării râurilor Bistriţa şi Moldova şi a aglomerării de sloiuri de gheaţă, 67 de persoane au fost evacuate în comuna Cârlibaba. Pompierii au fost nevoiţi să ajungă în zonă cu două bărci, pentru că satul era izolat, după ce podul a fost rupt de ape. Trei echipaje pirotehnice au dinamitat sloiurile de gheaţă din locaţiile Vatra-Dornei, Ciocăneşti şi Cârlibaba. În Harghita, Oltul şi Mureşul, alături de alte şase pârâuri, au ieşit din matcă şi s-au revărsat. Au fost afectate 538 de gospodării şi anexe gospodăreşti, trei locuinţe, 1.578 ha teren agricol, nouă poduri şi podeţe, 686 de fântâni, patru drumuri judeţene, şase drumuri comunale din 13 localităţi. În satul Tuşnad Nou se lucrează la consolidarea podului cu saci de nisip, deoarece apele Oltului au ajuns până la nivelul podului. Oltul s-a revărsat şi în judeţul Covasna, unde au fost inundate 15 gospodării şi peste 200 de hectare de teren.

Dunărea a inundat faleza din Brăila
Cota crescută a apelor Dunării a făcut ca autorităţile brăilene să intre în alertă. Deşi până acum doar faleza din municipiul Brăila a fost inundată parţial, brăilenii sunt speriaţi de faptul că gospodăriile din comunele situate în apropiere vor fi inundate.

Râurile continuă să se umfle
Hidrologii avertizează că se pot produce inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Oltul superior şi mijlociu, Siret (Suceava, Moldova, Bistriţa şi Trotuş) şi Prut.

Drumuri cu circulaţie îngreunată
:* DN 13A, Praid - Odorheiu Secuiesc; * DN 22, Smârdan - Măcin; * DN 57, Orşova - Oraviţa; * DN 67B, Drăgăşani - Piteşti; * DN 67B, Târgu Cărbuneşti - Drăgăşani; * DN 67D, Băile Herculane - Baia de Aramă; * DN 7, Râmnicu Vâlcea - Sibiu, în zona localităţii Căciulata

Drumuri închise din cauza calamităţilor
* DN 56A (Calafat - Turnu Severin), între Rogova şi Hinova; * DN 73C (Curtea de Argeş - Piatra), între Curtea de Argeş şi ţigveni; * DN 73D (Vultureşti), între Vultureşti şi Hărţineşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite