Ape şi lacrimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile abundente au provocat un dezastru în nordul Moldovei. Un băiat de 15 ani a fost luat de viitura formată pe râul Suceava, care a măturat peste 70 de localităţi. În satul sucevean

Ploile abundente au provocat un dezastru în nordul Moldovei. Un băiat de 15 ani a fost luat de viitura formată pe râul Suceava, care a măturat peste 70 de localităţi.

În satul sucevean Ţibeni, cel mai afectat, oamenii s-au urcat în podurile caselor şi s-au rugat lui Dumnezeu să fie salvaţi.

Faptul că autorităţile cereau bărci din alte judeţe, pentru că pe ale lor le închiriaseră, spune totul despre modul în care s-au pregătit pentru situaţia de criză.

Potopul a făcut ravagii şi în judeţele Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Viitura anunţată pe râul Siret a băgat spaima în oamenii din 16 localităţi ieşene. Autorităţile au început aseară să evacueze localnicii din calea apelor.

Mai multe trenuri au fost anulate şi zeci de poduri şi podeţe au fost distruse. Ieri, Armata şi Internele s-au mobilizat pentru a stăvili cât de cât prăpădul.

Ce se întâmplă azi

Se va produce o nouă viitură pe râul Suceava, cele mai expuse localităţi fiind Ţibeni şi Iţcani.

Viitura din Ucraina forţează barajele de pe Siret.

În Paşcani este stare de alertă.

Autorităţile sucevene vor să declare starea de necesitate

Inundaţiile au făcut prăpăd în mai multe judeţe ale Moldovei: copii dispăruţi, case sub ape, drumuri şi poduri distruse. Codul roşu anunţă dezastre şi mai mari.

Faţă în faţă cu dezastrul produs de viituri, autorităţile ridică neputincioase din umeri, deşi ştiau de avertizările hidrologilor şi meteorologilor. Autorităţile din Suceava au cerut cinci bărci pneumatice colegilor din judeţele vecine, pentru că cinci din cele nouă ambarcaţiuni ale ISU sunt închiriate de anul trecut, pentru antrenament, unei şcoli de subofiţeri.

"Situaţia este gravă şi comparabilă cu cea din 2005. Atunci au fost 11 victime, iar suprafaţa afectată de ape a fost mai mică decât cea de anul acesta", a spus Mircea Gospodaru, inspector-şef adjunct al ISU Suceava, judeţul cel mai afectat de ploile torenţiale care au căzut începând de miercuri noapte.

Un mort în Botoşani

Aproape o sută de localităţi au fost măturate de viitură. Una dintre cele mai delicate situaţii s-a înregistrat în municipiul Suceava. Din cauza debitului de aproape 1.600 de metri cubi pe secundă, apele au format o breşă de aproape 50 de metri în digul de pe malul drept al râului Suceava. Apele au inundat mai multe societăţi comerciale, dar şi a două secţii ale Spitalului Judeţean.

Cantităţile de precipitaţii au atins 170 de litri pe metru pătrat şi au afectat localităţile din Lunca Siretului, unde 74 de gospodării au fost inundate de apele care depăşeau un metru. Potop şi în judeţul Botoşani, unde furia naturii a făcut şi o victimă.

Un tânăr de 22 de ani din localitatea Prăjeni a fost lovit de fulger, joi seară, în timp ce se întorcea de la stână. În comuna nemţeană Alexandru cel Bun, ploile torenţiale au izolat peste 100 de locuinţe.

Panică la Paşcani

Ploile au lovit şi judeţul Iaşi, oraşul Paşcani fiind cel mai afectat. Oamenii s-au trezit cu apă în curţi şi case şi acuză că autorităţile nu rezolvă problema canalizării.

"Apele mi-au distrus casa în 2005, când a venit un puhoi mare. Au spus atunci că nu e bună canalizarea, dar nici nu au făcut nimic până acum", s-a revoltat Dana Iftimiu. Spaima oamenilor a atins cote maxime în momentul în care au auzit de viitura formată pe râul Siret.

"Am primit 4.000 de saci de nisip de la Iaşi. Mai facem şi noi acum câteva mii de saci pentru a face diguri în zonele periculoase. Ne ajută 30 de jandarmi veniţi de la Iaşi şi mai bine de 100 de oameni", spunea, vineri seară, Grigore Crăciunescu, primarul din Paşcani.

Mai mult de jumătate din judeţ este grav afectat. Dacă vor fi probleme şi pe DN 17, între Suceava şi Vatra Dornei, va trebui decretată starea de necesitate.
Orest Onofrei,
subprefect de Suceava

Evacuări preventive

Codul roşu pe râul Siret anunţat de hidrologi a alertat şi autorităţile din judeţele Neamţ şi Iaşi. "Vom depune toate eforturile pentru a supraînălţa zidurile de pe Siret în sectorul Răchiteni-Adjudeni. Vom merge pe ideea unor evacuări preventive", ne-a spus Ioan Niţică, inspector-şef al Comandamentului pentru situaţii de Urgenţă. Localnicii din comuna ieşeană Lespezi, unde era aşteptată viitura de pe Siret, erau evacuaţi aseară de autorităţi.

"Apele astea blestemate au luat copilul"

Un băiat de 15 ani este dat dispărut în viitura de pe râul Suceava. Adolescentul ar fi prima victimă a inundaţiilor devastatoare care s-au abătut asupra judeţului Suceava, începând de miercuri seară.

Treziţi de viitură

Nenorocirea a venit, ieri, şi asupra satului Ţibeni, unde tot râul Suceava a rupt un dig şi a făcut prizonieri aproape 200 de localnici. Oamenii s-au urcat în podurile caselor şi s-au rugat să fie salvaţi. Au aşteptat cu disperare şi lacrimi bărcile pneumatice ale pompierilor.

Valul de apă a izbit satul Ţibeni ieri-dimineaţă în jurul orei 6.30. Oamenii nici nu au avut timp să se dezmeticească prea bine că s-au trezit deja în mijlocul apelor, care le-au ajuns rapid până deasupra ferestrelor.

"M-a trezit soacra mea şi mi-a zis că vine prăpădul. Am urcat copiii în căruţă şi m-am dus la mama mea, în siguranţă. M-am întors după socrii mei, dar apa crescuse prea tare şi nu am mai putut intra", ne-a mărturisit Monica Panaitescu.

Mai rău a fost pentru oamenii bătrâni şi singuri. Ileana Radu, o femeie trecută de 80 de ani, nu-şi poate stăpâni lacrimile. "Doamne, Dumnezeule, Doamne! Apele astea blestemate au luat şi-un copil, suflet nevinovat. Potopul a fost pe capul nostru. Toată noaptea m-am rugat să ne scape Dumnezeu de atâta amar şi necaz. Nu am mâncat de ieri şi nici nu ştiu unde să mă duc. Nu pot merge cu un picior. Abia am putut să mă urc în pod şi să fug de nenorocire", ne-a spus Ileana Radu.

Au fugit cu ce aveau pe ei

Alţii au reuşit să fugă din calea apelor. Au plecat de acasă doar cu ce aveau pe ei. Elisabeta Ignătescu stă pe un mal şi priveşte în gol spre casa pe care a părăsit-o în mare viteză. Îşi frământă mâinile şi se gândeşte că munca ei de o viaţă s-a dus în câteva minute.

"Am plecat aproape dezbrăcată. Noroc cu un vecin care mi-a dat o haină mai groasă, că muream de frig", spune femeia. Elisabeta uită rapid de propria-i persoană. Gândul o duce rapid spre animalele pe care le-a lăsat acasă. "Oare vacile şi porcii or mai trăi? Că, dacă s-au înecat, ce mă fac eu?", se întreba Elisabeta Ignătescu.

Operaţiunile de salvare de la Ţibeni au durat aproape şapte ore. În bărcile pneumatice ale pompierilor au fost urcaţi mai întâi copiii, bătrânii şi femeile. Au fost şi oameni care au refuzat să-şi părăsească locuinţele, chiar dacă erau înconjuraţi de ape.

După potop

72 de localităţi din zona de nord a Moldovei şi a Transilvaniei au fost afectate de inundaţii, cea mai gravă situaţie fiind în judeţele Suceava şi Maramureş.

Între staţiile Ţibeni şi Iţcani, s-a depăşit debitul istoric al râului Suceava cu circa 100 mc/s . Debitul înregistrat la Iţcani este de 1560 mc/s, faţă de 1.000 mc/s cât s-a înregistrat în 2005.

Circulaţia rutieră pe DN 17A în localitatea suceveană Marginea a fost închisă ieri din cauza faptului că ploile au afectat podul situat la kilometrul 62+243.

Peste 140 de persoane au fost izolate de ape şi alte 400 evacuate.

Vineri dimineaţă, au fost închise secţiunile de cale ferată Târgu Frumos - Ruginoasa, Dărmăneşti - Cacica, Putna - Gura Putnei, Dolhasca - Fălticeni, Gura Putnei - Gălăneşti, al căror terasament a fost spălat, şi porţiunile Rădăuţi - Gălăneşti şi Dorneşti - Rădăuţi, în care liniile au fost inundate.

Se menţin închise secţiile de circulaţie Sărmăşag - Borla (Regionala CF Cluj), unde linia este inundată, şi Nisipitu - Gura Putnei (Regionala CF Iaşi), unde sunt aluviuni de teren.

MIRA a pus la dispoziţia autorităţilor sucevene un elicopter pentru intervenţii în cazul inundaţiilor şi jandarmi specializaţi în salvarea de persoane.

Cititi si

Potopul mătură şi nordul Ardealului de Angela Sabau

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite