Apartamente mai ieftine cu 20 de procente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară stagnează de la sfârşitul lui 2008, din cauza condiţiilor severe de creditare. Agenţii imobiliari se plâng de scăderea tranzacţiilor imobiliare, cu toate că preţurile apartamentelor sunt în continuă scădere.

În 2009, piaţa imobiliară din Baia Mare este caracterizată de o scădere a preţurilor cu până la 20% şi o reducere accentuată a numărului de tranzacţii efectuate, potrivit agenţilor imobiliari.
Acest fenomen a început să se facă simţit încă de la sfârşitul anului trecut, când preţul apartamentelor a început să scadă vertiginos. Dacă în prima fază era vorba despre scăderi minore de circa trei, patru mii de euro, în momentul de faţă, în Baia Mare există imobile mai ieftine şi cu până la 15.000 de euro.

Puţini cumpărători

„În 2008, un apartament cu două camere, situat într-un bloc de pe strada Culturii, se ridica la preţul de 63.000 de euro, acum acesta se poate achiziţiona la 48.000 de euro”, precizează Lazăr Nacu, care până de curând a fost preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI) Maramureş, dar şi administrator al unei agenţii imobiliare. Costul redus al imobilelor este valabil şi în cazul garsonierelor. Dacă în 2008 o garsonieră de pe strada Gării se putea cumpăra la 28.000 de euro, acum, pentru aceasta nu se plătesc mai mult de 18.000 de euro. Cu toate acestea, băimărenii nu se înghesuie să-şi cumpere o locuinţă.

Garanţii imobiliare cerute de bănci

De vină sunt şi dobânzile aferente creditelor bancare pe termen lung. Băncile nu mai acordă împrumuturi la fel de mari ca înainte de sfârşitul anului trecut, iar în cazul în care o fac, condiţiile sunt foarte severe.
„Pentru a putea obţine un credit ca să-şi cumpere o locuinţă, băimărenii trebuie să garanteze cu un imobil. Sunt puţini cei care o pot face. În general, dacă au în proprietate un imobil, nu mai apelează la bănci”, adaugă Nacu. El mai subliniază faptul că tocmai cei care au nevoie de o locuinţă nu au nicio şansă să obţină un credit bancar.
De asemenea, Nacu susţine că, la sfârşitul anului trecut, au fost foarte puţini cumpărători, iar în decembrie 2008 şi începutul lunii ianuarie 2009 nu s-a vândut niciun apartament în Baia Mare prin intermediul agenţiilor imobiliare.

Viitorul nu sună prea bine

Lazăr Nacu spune că estimările privind piaţa imobiliară băimăreană sunt pesimiste pentru anul 2009. „Anul trecut s-a vândut un apartament din zona centrală şi cu 1.400 de euro metru pătrat. Acum este de 1.000 de euro”, spune Nacu. El mai completează că preţurile sunt într-o continuă scădere, iar un metru pătrat ar putea ajunge chiar şi la 800 de euro în 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite