Apariţia lui Argint - spectacol premeditat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine că nu ştia despre isprăvile lui Costică Argint în România, SIE nu comentează, iar SPP se apără Zvonul că primul-ministru Călin Popescu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine că nu ştia despre isprăvile lui Costică Argint în România, SIE nu comentează, iar SPP se apără

Zvonul că primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu s-ar putea confrunta cu un protest "cu ouă şi roşii" din partea comunităţii rrome din taberele de la marginea Romei a circulat în după-amiaza zilei de 7 noiembrie, în delegaţia română, imediat după încheierea declaraţiei de presă de la sediul guvernului italian.

Informaţia era că un anume Costică Argint a solicitat într-o scrisoare Ministerului de Externe român o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceanu şi că delegaţia română ar fi fost de acord să stabilească joi dimineaţă o vizită a premierului, la periferii, pe baza acestei invitaţii. Iniţial, conform acestui zvon, deplasarea la Roma a primului-ministru ar fi trebuit să dureze două zile.

Joi dimineaţă urma să aibă loc vizita la periferii, ulterior contramandată deoarece s-ar fi aflat că Argint pregătea un protest cu ouă şi roşii. Întrebat mai târziu, un membru al delegaţiei oficiale române a infirmat informaţia şi a precizat că vizita iniţială de două zile a primului-ministru la Roma s-a limitat la numai o zi, deoarece joi fusese iniţial stabilită audienţa extraordinară la Vatican, reprogramată pentru miercuri.

Seara a avut loc la Accademia di Romania, la Roma, întâlnirea dintre premierul Tăriceanu, ministrul de interne, Cristian David, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, şi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Italia.
La un moment dat s-a ridicat în picioare chiar Costică Argint, fără roşii şi ouă, care s-a recomandat "şeful refugiaţilor rromi din Italia" şi a prezentat un dosar roz, privind cazul unei fete sechestrate.

Anunţul despre "atacul cu roşii", în faţa camerelor tv

Dezbaterile despre necazurile românilor au decurs liniştit până ce Argint a ieşit din sală şi, sub flash-urile tuturor camerelor, a povestit, fără ca vreun ziarist să-l provoace, că a vrut să protesteze cu roşii, dar s-a răzgândit după ce a văzut că guvernul cooperează. Prezenţa lui Argint într-o delegaţie a demnitarilor români pune semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât oficialii susţin că nu au fost informaţi despre trecutul infracţional al rromului cu statut de azilant în Italia.

Premierul Tăriceanu a declarat joi, la Antena 3, că nu a fost informat, înainte de întâlnirea pe care a avut-o cu românii din Italia, despre infracţiunile comise de Costel Argint, dar că ofiţerii Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) erau la curent, în opinia sa nefiind grav că Argint şi-a putut spune păsurile.

"Eu nu am fost avertizat înainte de începerea întâlnirii pentru că, vă explic, el a avut o întâlnire cu directorul meu de cabinet, care fusese informat cu puţin timp înainte de a începe întâlnirea. Oamenii intraseră acolo, ajunseseră toţi, era să facem un incident...", a explicat premierul.

SIE ridică din umeri şi spune: "No comment"!

"No comment" este răspunsul oficial al SIE în cazul "Ministrul Cioroianu, iertat de interlopul Argint". În loc să recunoască faptul că nu este prima dată când au fost depăşiţi de situaţie şi au fost prinşi pe picior greşit de imigraţia română, responsabilii din SIE ar da, mai degrabă, vina pe cei de la SPP şi pe Ministerul de Interne.

Este cunoscut faptul că, în urmă cu câţiva ani, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus şi el într-o situaţie umilitoare atunci când, în Canada, la Montreal, s-a aruncat cu brânză în el. Şi atunci cei de la SIE au zis că nu era treaba lor. De aproape un an, SIE nu are un director numit oficial.

Oficialii SPP ne-au declarat ieri că şeful de cabinet al premierului a fost informat din timp despre prezenţa lui Costică Argint la acea întâlnire, dar şi despre "statutul" său juridic. Trebuie spus că Argint are statut de azilant politic în Peninsulă şi beneficiază de protecţia statului italian. El nu putea fi reţinut, întrucât azilanţii nu pot fi extrădaţi în ţările de origine.

Alessandra Mussolini se retrage din grupul ITS

Eurodeputata Alessandra Mussolini, membră a formaţiunii italiene Alternativa Socială, a anunţat ieri că se retrage din grupul Identitate, Tradiţie, Suveranitate (ITS) din Parlamentul European.

Decizia vine în urma "ofenselor" aduse familiei sale de către liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, relatează ASGMedia. Zilele trecute, PRM comunica, la rândul său, retragerea din grupul ITS pe fondul disensiunilor cu eurodeputata Alessandra Mussolini. (Oana Iuraşcu/ Alexandru Macoveiciuc/ Christian Levant)

Centrul Wiesenthal îi cere demisia lui Cioroianu

Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut, ieri, lui Călin Popescu Tăriceanu să-l demită pe ministrul de externe, Adrian Cioroianu, pe care îl acuză că ar fi promovat ideea "deportării rromilor", după ce un român de această etnie a fost acuzat de uciderea italiencei Giovanna Reggiani, potrivit AFP.

Directorul pentru Relaţii Internaţionale al Centrului, Shimon Samuels, i-a trimis premierului român o scrisoare în care îi cere "să condamne public declaraţiile lui Cioroianu, să îl demită din guvern şi să îşi ceară scuze faţă de comunitatea rromă din Europa", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Foştii şefi de la Externe iau atitudine în scandal

"Dacă au ştiut că era acolo, este o gafă politică de proporţii. Nu poţi să expui astfel un demnitar al statului român. Dacă nu au ştiut, atunci există disfuncţii grave în relaţia MAE - SIE", a declarat Mircea Geoană, fost ministru de externe. Geoană afirmă că au existat contacte preliminare între stafful lui Cioroianu şi Argint. "Pe vremea când eram eu ministru, invitaţiile erau nominale, nu se puteau să nu fie filtre. Acum nu mai există un minim de control. Am fost la mii de întâlniri şi a existat un nomenclator cu persoanele invitate. E ceva necurat aici", a declarat Geoană.

Un alt fost ministru de externe, Adrian Severin, îl sfătuieşte pe Cioroianu să renunţe la întâlnirile electorale cu persoane controversate. "Ministrul de externe trebuie să caute acele alianţe şi eşafodaje de argumente pe baza cărora să promoveze interesele României, nu să facă întâlniri electorale cu indivizi despre care nu ştie multe", a spus Severin.

"Omul politic Adrian Cioroianu este tentat de a fi văzut în acţiuni strălucitoare care mobilizează atenţia şi simpatia publicului, cum a fost întâlnirea cu reprezentanţii unei comunităţi aflate în centrul atenţiei. Nimeni nu a verificat cine va fi invitat concret", a mai declarat Severin.

În opinia lui Adrian Năstase, fost ministru de exerne, "oamenii din jurul premierului Tăriceanu şi ai ministrului Cioroianu" ar fi trebuit să fie mai atenţi în ceea ce priveşte întâlnirile avute la Roma. "Eu aş încerca să lucrez mai mult cu parlamentarii europeni şi cu membrii Comisiei Europene pentru limitarea efectelor aversiunii faţă de români", a mai subliniat deputatul PSD Adrian Năstase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite