Aparatul de la Fundeni mai stă pe tuşă 10 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul Primus de la radioterapia Institutului Oncologic Fundeni, destinat tratamentului bolnavilor de cancer, ar putea fi reparat în următoarele maxim 10 zile. Firma Siemens, cea care l-a produs şi care îi asigura service-ul, a transmis ieri că a comandat piesa defectată în Germania, fără a aştepta banii în avans şi că aceasta ar putea ajunge la Fundeni pe 3 noiembrie.

Acceleratorul de particule Primus de la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti s-a defectat în urmă cu două săptămâni din cauza rulmentului de la capul de iradiere, defecţiune produsă pentru prima oară în opt ani, de la instalarea aparatului. Sute de bolnavi au fost nevoiţi astfel să-şi întrerupă tratamentul.

Unii au fost repartizaţi la alte spitale din Bucureşti, iar alţii au intrat pe un program de noapte, la celelalte două aparate, un alt accelerator de particole, vechi de 12 ani, şi un cobaltron. Situaţia a devenit şi mai gravă vinerea trecută, pe 22 octombrie, când şi al doilea accelerator Siemens a picat, dar a fost reparat în aceeaşi zi.

Piesa a fost comandată

Cât priveşte primul accelerator defectat, producătorul a transmis următoarele: "Piesa pentru primul accelerator a fost deja comandată şi va fi livrată miercuri, 3 noiembrie, de la fabrica din Germania. Împreună cu piesa de schimb va sosi şi specialistul din Germania care o va instala. Estimăm că cel târziu vineri, 5 noiembrie, acceleratorul va putea funcţiona", a precizat Marian Ghinescu, directorul Diviziei Medicale a Siemens SRL.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite