Apar peturile ecologice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou tip de polimeri care se dezintegrează în decurs de patru luni, soluţia pentru tonele de deşeuri din plastic. În fiecare an, peste 30 de miliarde de sticle de peturi sunt aruncate în

Un nou tip de polimeri care se dezintegrează în decurs de patru luni, soluţia pentru tonele de deşeuri din plastic.

În fiecare an, peste 30 de miliarde de sticle de peturi sunt aruncate în gropile de gunoi din SUA, creând un adevărat "munte" de probleme ecologice. Salvarea ar putea veni din laboratoarele de cercetare ale Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie din Missouri, unde a fost creat plasticul care se degradează în decurs de patru luni după ce a fost aruncat.


Echipa de cercetare de la Missouri S&T lucrează la fabricarea unei noi generaţii de polimeri biodegradabili, cu scopul de a reduce tonele de resturi de plastic care sfârşesc anual în gropile de gunoi. Acest tip de plastic "bio" conţine substanţe care pot fi absorbite de ecosisteme.

Prin combinarea şi modificarea unei varietăţi de polimeri naturali şi polimeri fabricaţi din petrol, cercetătorii încearcă să creeze un mixaj eficient care să poată fi folosit în agricultură, în biomedicină sau în fabricarea peturilor.

Echipa de cercetători, condusă de dr K.B. Lee, profesor de inginerie chimică la Missouri S&T, încearcă să îmbunătăţească proprietăţile plasticului biodegradabil pentru ca acesta să fie folosit în fabricarea produselor de larg consum. Deşi companiile vând deja polimeri biodegradabili, produsele sunt ori prea scumpe, ori de calitate redusă ori destinate unor aplicaţii speciale. Cercetătorii încearcă să utilizeze materii prime bio, precum amidonul sau celuloza pentru a reduce costurile. Totodată, ei sunt interesaţi de glicerol, un produs important care rezultă din procesul de fabricare a biocombustibililor.


Rezultatul dezintegrării: apă şi CO2


O parte din noii polimeri încorporează resurse regenerabile, precum acidul polilactic care rezultă din fermentarea amidonului. Cercetătorii sunt foarte interesaţi de resursele regenerabile, deoarece eforturile lor sunt îndreptate şi către biocombustibili.


"Diverse mecanisme chimice şi biologice sunt responsabile de degradarea polimerilor. Spre exemplu, se ştie că acidul polilactic se va dezintegra în 45-60 de zile dacă este supus fermentării la temperaturi între 50 şi 60 de grade Celsius", explică Mahin Shahlari, un student implicat în echipa de cercetare.


În procesul de dezintegrare a acidului polilactic, substanţa reacţionează cu apa pentru a se descompune în molecule, rezultând apă şi CO2, adică apa minerală. În general, principalele produse finite ale dezintegrării polimerilor sunt apa şi dioxidul de carbon. "Acidul polilactic poate înlocui actualele peturi cu succes", se arată încrezător acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite