Apar semne care indică oprirea tendinţei de apreciere puternică a leului faţă de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, leul românesc a reuşit să "muşte" din puterea euro. Ieri, Banca Naţională a raportat un curs de schimb de 3,2755 lei/euro, cea mai înaltă cotaţie a ultimilor

În ultimele zile, leul românesc a reuşit să "muşte" din puterea euro. Ieri, Banca Naţională a raportat un curs de schimb de 3,2755 lei/euro, cea mai înaltă cotaţie a ultimilor patru ani şi şase luni.

Motivul acestei tendinţe înregistrată pe parcursul celor mai recente şedinţe de tranzacţionare ţine de lipsa lichidităţii din piaţa monetară. Astfel, dobânzile interbancare sunt nevoite ori să se împrumute la dobânzile ridicate de piaţa monetară, ori să vândă valută pentru a face rost de leii necesari activităţii curente.

Imediat după deschiderea şedinţei de schimburi valutare, la nivelul de 3,2780-3,2810 lei/euro, moneda europeană s-a apreciat uşor până la 3,2820 lei, nivel la care au apărut ordine de vânzare de valută care au coborât euro sub 3,2750 lei.

Totuşi, această situaţie ar putea să nu mai continue şi în zilele următoare. Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro Bank, ne-a declarat că "lipsa lichidităţii din piaţa monetară a început să dispară". Motivul ţine de faptul că, azi, 2,5 miliarde de lei vor intra în piaţă din depozite BNR la o lună şi la trei luni, urmând ca zilele viitoare să intre în vigoare şi noile norme privind rezervele minime obligatorii care vor suplimenta lichiditatea.

Perioada de vară este, în general, una în care moneda naţională este puternică. Spre exemplu, la jumătatea lunii mai a anului trecut, moneda naţională era cu aproape patru procente mai puternică faţă de euro decât la începutul lui 2006. Totuşi, acest interval de tranzacţionare ar putea fi cuprins între 3,27 lei/euro şi 3,30 lei/euro, precizează analistul-şef al ABN Amro. "Iar nivelul de 3,32 lei/euro reprezintă o rezistenţă puternică", adaugă Radu Crăciun.

Dolarul, la minimul ultimilor şase ani

Leul s-a apreciat luni şi faţă de dolar, până la cea mai înaltă cotaţie a ultimilor şase ani şi şapte luni, ca efect combinat al întăririi monedei naţionale faţă de euro şi al deprecierii dolarului pe pieţele internaţionale. Pentru moneda americană, banca centrală a afişat, ieri, un curs oficial de 2,4194 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 0,76% a leului faţă de nivelul de la sfârşitul săptămânii trecute.

Piaţa financiară românească nu tranzacţionează direct moneda americană, dar banca centrală calculează raportul leu/dolar în funcţie de evoluţia pieţelor financiare internaţionale. Dolarul s-a depreciat în prima parte a zilei de luni faţă de moneda europeană, de la 1,3523 până la 1,3560 dolari/euro, iar la ora 14:00, ora României, cotaţia era de 1,3557 dolari/euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite