Apa termală tratează bolile pielii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu piele sensibilă trebuie să evite schimbările bruşte de temperatură - sauna, apa foarte fierbinte sau foarte rece şi băuturile carbogazoase Aproximativ 30 la sută din

Persoanele cu piele sensibilă trebuie să evite schimbările bruşte de temperatură - sauna, apa foarte fierbinte sau foarte rece şi băuturile carbogazoase

Aproximativ 30 la sută din bărbaţi şi 50 la sută din femei au pielea sensibilă, motiv pentru care se confruntă tot mai des cu probleme dermatologice. Acestea sunt puse de specialişti pe seama poluării, a fumului de ţigară, a consumului de cafea şi alcool. Reacţia negativă a pielii sensibile se manifestă prin senzaţia deranjantă de mâncărime şi usturime, precum şi prin apariţia unor pete roşii pe piele.

Medicii dermatologi din întreaga lume se confruntă tot mai des cu problema pielii sensibile. În prezent, se estimează că această problemă afectează până la 50 la sută din întreaga populaţie. Termenul "piele sensibilă" defineşte intoleranţa la majoritatea produselor cosmetice. Ea este caracteristică persoanelor cu alergii şi probleme dermatologice: dermatită atopică, dermatită de contact, acnee rozacee şi dermatită seboreică.

În cazul acestor persoane, se observă acutizarea problemelor dermatologice la utilizarea produselor cosmetice. Mai există o categorie de persoane la care simptomele intoleranţei la produsele cosmetice se dezvoltă în lipsa acestor afecţiuni ale pielii. Cel mai frecvent simptom este senzaţia de disconfort (usturime, mâncărime), care apare la câteva minute de la aplicarea produsului şi care este însoţită uneori de înroşirea pielii.

Cosmetice fără coloranţi şi parfum

"De regulă, aceste probleme sunt cauzate de prezenţa conservanţilor, a parfumului şi a alcoolului. Parfumul este unul dintre cei mai comuni alergeni. Frecvenţa testelor pozitive de contact în cazul parfumului ajunge la 5-14 la sută.

Pe locul al doilea pe lista ingredientelor cosmetice responsabile de apariţia dermatitei de contact se află conservanţii, care pot să provoace reacţii de iritare a pielii", a spus dr. Anna Pura, specialist în dermatologie la Clinica Dermatologică a Academiei de Medicină din Varşovia. Potrivit acesteia, problemele pielii pot fi tratate cu ajutorul dermocosmeticelor, destinate utilizării atât de pacienţii cu afecţiuni ale epidermului, cât şi de persoanele sănătoase. Este vorba de cosmetice special create pentru anumite tipuri de piele, formula lor fiind elaborată în colaborare cu medicii dermatologi.

Produsele se distribuie exclusiv în farmacii. În afară de acţiunea cosmetică, ele sunt utilizate în terapia unor boli de piele, deoarece nu conţin substanţe alergenice, parfum sau coloranţi. "Persoanele care reacţionează negativ la utilizarea produselor cosmetice trebuie să fie supuse unor investigaţii atente, pentru a determina dacă este vorba despre iritaţie sau alergie. Dacă problema o reprezintă iritaţia, de obicei este suficient să se înlocuiască produsele cosmetice cu cele recomandate îngrijirii pielii sensibile", a adăugat dr. Anna Pura.

Apa de la robinet irită pielea

Pielea sensibilă este întâlnită în cazul persoanele cu pielea uscată. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să evite schimbările bruşte de temperatură (solar, saună, apa foarte fierbinte sau foarte rece), ceaiul tare, cafeaua şi băuturile carbogazoase.

Pielea sensibilă reacţionează la utilizarea apei de la robinet şi a săpunului obişnuit. Pot apărea iritaţii la folosirea produselor cosmetice - efectele sunt de obicei vizibile imediat după aplicarea produsului pe piele.

Persoanele care reacţionează negativ la utilizarea produselor cosmetice trebuie să fie supuse unor investigaţii atente pentru a afla dacă este vorba despre iritaţie sau alergie
Dr. Anna Pura
Clinica Dermatologică a Academiei de Medicină din Varşovia

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite