Apa din piscinele neîngrijite dăunează grav sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din apa piscinelor şi a ştrandurilor vă puteţi alege cu o mulţime de boli de piele sau de ochi, mai ales atunci când aceste locuri de scăldat sunt supraaglomerate. Surse de infecţie pot fi

Din apa piscinelor şi a ştrandurilor vă puteţi alege cu o mulţime de boli de piele sau de ochi, mai ales atunci când aceste locuri de scăldat sunt supraaglomerate. Surse de infecţie pot fi însă şi piscinele "cu pretenţii".

Candidozele, micozele, urticariile, dermatitele de contact (ce apar la contactul cu substanţele folosite pentru curăţarea apei) sunt doar câteva dintre bolile de piele cu care vă puteţi alege din piscine sau ştranduri.
Infecţiile bacteriene de piscine pot fi provocate de stafilococi patogeni - care există pe pielea unora dintre cei care fac baie în aceste ape şi apoi se transmit, tot prin apă.

Infecţiile sunt favorizate şi de eventuale mici traumatisme sau de macerarea pielii, ca urmare a îmbăierii. Din apa piscinelor unde se joacă copiii, dar şi din cele încălzite sau din jacuzzi, cât şi din piscinele supraaglomerate se mai pot transmite şi infecţii bacteriene de genul foliculitelor - spre exemplu, cele cu Pseudomonas aeruginosa, o bacterie rezistentă la temperaturi ridicate.

Aceste infecţii pot afecta intestinul copiilor, iar cutanat se manifestă prin leziuni asemănătoare înţepăturilor de ţânţar. "Micozele cutanate sunt foarte frecvente mai ales în zona piciorului. În apa călduţă care rămâne pe grătarul de la duşuri şi în alte zone cu apă stătută proliferează dermatofiţi (ciuperci parazite - n.r.) şi diverse specii de candida care pot infesta pielea", explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

O altă boală de piele ce poate fi transmisă de apa ştrandurilor este pitiriazisul, care se manifestă prin pete mici, cafenii, ce apar de obicei pe trunchi. Din cauza umidităţii, pot să apară şi candidoze. Foarte frecvent întâlnite sunt cele situate în zona pliurilor de la sâni, în cazul femeilor obeze.

Piscinele din apropierea mării, sursă de infecţie

Apa din piscinele deschise, situate în apropierea mărilor sau oceanelor, poate fi contaminată cu schistosome (o specie de viermi). Transmiterea se face prin contactul cu apa care conţine larvele acestor paraziţi. Acestea pot penetra pielea persoanelor care fac baie şi pot provoca dermatite care debutează foarte repede după intrarea în piscină (aproximativ o oră) şi care evoluează spre o erupţie asemănătoare muşcăturilor de insecte.

Substanţele folosite pentru dezinfectarea apei pot şi ele declanşa reacţii alergice şi dermatite de contact. Substanţele clorurate produc mai frecvent dermatoze în zona genitală, iar dezinfectanţii pe bază de brom pot determina apariţia unor leziuni asemănătoare urticariilor. Contrar unei credinţe larg răspândite, nu întotdeauna mirosul înţepător de clor nu este datorat acestuia şi nu înseamnă neapărat că s-a făcut o dezinfecţie eficientă.

Lacurile, pericol pentru ochi

Cea mai frecventă afecţiune oculară care poate să apară după o baie în apa unui lac, în special în apa din lacurile din jurul Capitalei, este conjunctivita bacteriană. "Apa lacurilor din Capitală are un grad foarte ridicat de contaminare, mai ales cu stafilococi - germeni care generează conjunctivita bacteriană", avertizează dr. Radu Burcin, medic oftalmolog.

Primele semne sunt: înroşirea ochilor, secreţii mucopurulente (gălbui) la colţurile ochilor, lipirea pleoapelor dimineaţa, la trezirea din somn, şi senzaţia de nisip în ochi. Apa contaminată poate provoca şi o conjunctivită virală, provocată de obicei de adenovirusuri, explică dr.Burcin.

Conjunctivitele virale se pot transmite prin apa piscinelor, a lacurilor, apa mării, din aer, dar şi prin contact direct cu o pesoană infectată. "Primul semn al bolii este inflamarea unui ochi. După câteva zile, inflamaţia se extinde şi la celălalt. Un semn clasic al conjunctivitei virale este senzaţia permanentă a unui corp străin în ochiul infectat. Apare uneori şi o înroşire a ochiului/ochilor şi a pleoapelor, lăcrimare abundentă şi o senzaţie supărătoare de mâncărime. Netratate corect şi la timp, conjunctivitele pot evolua către keratite - leziuni ale corneei.

O altă afecţiune care apare la cei care intră în apa caldă din piscine cu lentilele de contact pe ochi este keratita provocată de Acanthamoeba. Apar dureri violente la nivelul ochiului afectat, iar boala poate evolua către o keratită gravă. Dacă apar senzaţii neplăcute oculare - în special fotofobie (intoleranţă la lumină), senzaţie de corp străin în ochi, consultaţi cât mai repede un oftalmolog. Nu aplicaţi un tratament cu antibiotice "după ureche", deoarece germenul care a produs conjunctivita bacteriană poate să nu reacţioneze la acel antibiotic.

De asemenea, nu utilizaţi preparate care conţin corticoizi; în cazul unei conjunctivite cu virus herpetic, aplicarea corticoizilor agravează boala.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite