Apa minerală, cel mai bun aliat împotriva caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa minerală, cel mai bun aliat împotriva caniculei
Apa minerală, cel mai bun aliat împotriva caniculei

"Beţi cel puţin 2,5 litri de lichide pe zi", este sfatul trâmbiţat zi de zi de medici. Dar ce fel de lichide şi mai ales ce fel de apă bem sunt dilemele cele mai importante. În general,

"Beţi cel puţin 2,5 litri de lichide pe zi", este sfatul trâmbiţat zi de zi de medici. Dar ce fel de lichide şi mai ales ce fel de apă bem sunt dilemele cele mai importante.

În general, pierderile de săruri şi minerale trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate în săruri. Deoarece în timpul verii, mai ales prin transpiraţie, organismul pierde în afară de lichide şi o mare cantitate de săruri minerale, specialiştii recomandă ca în zilele caniculare, când transpirăm, să consumăm cel puţin doi litri şi jumătate de lichide pe zi, în special apă minerală.

De ce este recomandată apa minerală, în ce moment al zilei sunt asimilate mai bine sărurile, cum trebuie ales tipul de apă benefic pentru sănătate sunt câteva dintre întrebările la care încercăm să vă oferim un răspuns în continuare.

În perioada verii, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentară, un aport insuficient de apă sau lichide poate avea consecinţe serioase: de la apariţia ameţelilor, a leşinului până la scăderea tensiunii arteriale şi apariţia tulburărilor neurologice.

De aceea, pentru a preveni astfel de neajunsuri este recomandat consumul apei minerale, mediu mineralizate, deoarece apa potabilă sau cea îmbuteliată slab mineralizată (plată) nu fac decât să potolească setea şi să refacă nivelul de lichid, dar nu pot înlocui pierderile de săruri. Această suplimentare este necesară mai ales în cazul celor care au un nivel scăzut al calciului din sânge (hipocalcemie). În general, pentru un adult, este recomandat un aport zilnic de 900-1.200 mg de calciu.

De asemenea, magneziul participă la protecţia împotriva stresului, a îmbătrânirii premature a ţesuturilor şi la menţinerea sănătăţii vaselor sangvine, dar şi la gestionarea corectă a calciului din organism. De aceea, este foarte important ca magneziul să nu lipsească mai ales din dieta celor bolnavi de spasmofilie. Temperaturile ridicate sporesc pierderile de săruri minerale şi calciu şi provoacă astfel crize de spasmofilie, prin dereglările hidro-electrolitice din organism. Pentru un adult, aportul de magneziu trebuie să se situeze în jur de 2,5 g pe zi.

În afară de protecţia împotriva cariilor, fluorul este foarte important pentru sănătatea oaselor. Aportul zilnic pentru o persoană adultă trebuie să fie în jur de 1,5-4mg pe zi. Nu în ultimul rând, nou-născuţii şi copiii mici trebuie să bea suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata extrem de repede, mai ales vara sau atunci când fac febră. Pentru bebeluşi se recomandă o apă minerală cu un conţinut slab de minerale (sub 500mg/l) şi cu un conţinut mai mare de calciu şi mai mic de magneziu, deoarece cei mici absorb rapid calciul.

Apele care conţin mult bicarbonat sunt recomandate în special celor care fac sport. Acesta ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul efortului, a acidului lactic şi la recuperare, după efort. În schimb, hipertensivii ar trebui să evite apele cu conţinut mare de sodiu.

Sărurile sunt asimilate cel mai bine dimineaţa

Studiile efectuate de specialiştii francezi şi publicate în revista "Journal of American Dietetic" au demonstrat că cei care beau în mod regulat apă minerală au un aport de calciu semnificativ mai mare în comparaţie cu cei care beau apă de la robinet.

Astfel, asimilarea calciului în organism, din apa minerală, este la fel de bună ca cea din lapte (în jur de 30 la sută din cantitatea de calciu ingerată ajunge în organism). Momentul din zi în care este consumată are de asemenea o mare importanţă. Specialiştii recomandă ca apa minerală să fie consumată dimineaţa, combinată cu zaharuri (în special miere de albine).

În acest fel, calciul este mult mai bine absorbit (cu 14% mai mult) şi mai bine reţinut de organism (cu 11% mai mult), decât dacă apa ar fi consumată simplu. Asimilarea este mult crescută şi dacă apa este consumată în timpul mesei (cu 14,5% mai mult) decât dacă este băută între mese.

Clasificarea apelor minerale

Apele minerale diferă în special prin conţinutul de săruri şi de gaz carbonic. Apele minerale pot fi minerale naturale - natural carbogazoase, ape minerale naturale, carbogazeificate artificial, ape minerale naturale plate, ape minerale naturale parţial degazeificate. O altă caracteristică importantă (marcată de obicei pe eticheta sticlei) este cantitatea de reziduu sec - cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius.

În funcţie de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale. Ape slab mineralizate (mai puţin de 500 mg/l de reziduu sec), denumite generic ape plate. Astfel de ape nu acoperă necesarul cotidian de minerale necesar organismului, mai ales pe timpul verii. Nu înseamnă că, atunci când nu au gaz, apele minerale sunt ape plate, ele sunt ape minerale fără gaz.

Ape mediu mineralizate (reziduu sec cuprins între 500mg/l şi 1.500mg/l) acoperă potrivit prof. Mencinicopschi necesarul de minerale al organismului. Apele puternic mineralizate (reziduu sec peste 1.500mg/l) sunt deasemenea capabile să asigure necesarul de minerale al organismului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite