Apa unui lac, viitorul tip de aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un centru de afaceri canadian foloseşte un sistem ingenios de climatizare pe timpul verii Clădirile de birouri din oraşul Toronto utilizează apa lacului Ontario pentru răcire. În acest

Un centru de afaceri canadian foloseşte un sistem ingenios de climatizare pe timpul verii

Clădirile de birouri din oraşul Toronto utilizează apa lacului Ontario pentru răcire. În acest fel, nu mai este nevoie de aer condiţionat.

Efectul încălzirii globale coroborat cu folosirea tot mai intensă a aparatelor de comunicaţii şi tehnologie a informaţiei exercită o mare presiune asupra sistemelor moderne de climatizare şi asupra reţelei de curent electric. Acestea din urmă nu mai fac faţă când temperaturile exterioare sunt foarte mari.

Un sistem standard de aer condiţionat foloseşte aerul ca element de transfer al energiei termice. Însă, odată cu creşterea temperaturilor exterioare, sistemul necesită din ce în ce mai multă energie pentru a răci spaţiul respectiv.

Utilizarea apei din pânza freatică

În ceea ce priveşte clădirile mari, consumul de energie se poate reduce semnificativ prin folosirea apei freatice care are o temperatură relativ constantă ( 10 - 15 grade), indiferent de temperatura exterioară.

Această apă este adusă într-un turn de răcire, unde, pe fondul aerului uscat al verii, apa se evaporă sub influenţa unui ventilator de mare capacitate, care răceşte în acelaşi timp apa rămasă şi reduce astfel necesarul energetic
climatizării.

Canadienii au pus la punct un nou sistem de climatizare, care nu foloseşte apa freatică, ci apa de pe fundul lacului Ontario, care prezintă avantajul unei temperaturi constante de patru grade Celsius. Astfel, apa este îndeajuns de rece încât să răcească un întreg cartier fără a mai fi nevoie ca ea să fie răcită cu ajutorul unor instalaţii de climatizare, decât în cazuri extreme.

O sută de clădiri

La momentul actual, sistemul asigură apa rece pentru o sută de clădiri comerciale. Acesta funcţionează astfel: societatea constructoare a plasat o conductă din polietilenă de mare densitate de-a lungul văii până pe fundul lacului.

De acolo, apa este pompată şi introdusă într-un schimbător de căldură care preia căldura din reţeaua de distribuţie a apei reci pentru climatizare.

Apa rece a reţelelor interioare este pompată prin ventiloconvectoarele din clădiri. Acestea din urmă transferă căldura din aerul clădirilor înapoi în reţeaua de distribuţie a apei reci, asigurând astfel răcirea clădirilor.

Avantajul folosirii apei reci de pe fundul unui lac este următorul: este gratuită şi poate fi folosită în cantităţi foarte mari cu un consum mic de energie. Suprafaţa foarte mare a lacului permite ca sursa de apă rece să fie regenerabilă.

Avantajele noului sistem de răcire

Reduce cu peste 90% cerinţele energetice necesare climatizării.

Economiseşte peste 61 de megawaţi - echivalent cu necesarul energetic a 6.800 de case.

Asigură apa proaspătă pentru oraşul Toronto, precum şi o parte a apei calde menajere.

Reduce cu 79.000 de tone emisiile de dioxid de carbon - echivalentul emisiilor produse de 15.800 de autoturisme.

A redus cu 45 de tone necesarul de agenţi frigorifici

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite