Apa guvernamentala din satele Mehedintiului curge fara autorizatie sanitara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Romaniei a investit sume uriase pentru ca satenii din Mehedinti sa beneficieze de apa la robinete, insa din cele 48 de instalatii existente in judet doar 8 sunt autorizate sanitar. Primarii

Guvernul Romaniei a investit sume uriase pentru ca satenii din Mehedinti sa beneficieze de apa la robinete, insa din cele 48 de instalatii existente in judet doar 8 sunt autorizate sanitar. Primarii recunosc ca legea nu este respectata, iar DSP Mehedinti promite sanctiuni drastice.
Analize chimice si bacteriologice dezastruoase
Potrivit Directiei de Sanatate Publica, din cele 48 de instalatii de apa existente in judet, doar 8 au autorizatie de functionare in acest sens. Este vorba de Severin, Orsova, Strehaia, Dubova, Svinita, Eselnita, Bala si Vanjulet. In restul localitatilor, chiar daca apa de pe conducte ar fi buna de baut, acest fapt trebuia demonstrat de primariile respective care, potrivit legii, trebuia sa depuna o documentatie in acest sens. De pe lista neagra, din nefericire, doar 3 localitati sunt in curs de autorizare - Burila Mare, Gruia si Gura Vaii - producatorii de apa de aici fiind singurii care au facut demersuri pentru a intra in legalitate. Ceilalti insa nu s-au sinchisit de faptul ca apa distribuita catre populatie prin sistemul stradal poate constitui un real pericol. In urma unor verificari ale cadrelor de la Compartimentul Igiena Mediului din DSP Mehedinti, aceasta banuiala pesimista s-a adeverit. Ultimele buletine de analiza recoltate au scos la iveala faptul ca apa din majoritatea localitatilor controlate este necorespunzatoare din punct de vedere chimic sau bacteriologic. Mai exact, la Danceu, Rogova, Hinova, Vanju Mare, Baia de Arama, Scanteiesti, Dudasul Cernetiului, Gogosu-colonie s-a constatat ca apa este nepotabila. Motivele sunt clorurarea necorespunzatoare sau problemele legate de retea. Grav este ca in judet exista si instalatii vechi care nu au statii de clorurare. Proaspatul director al DSP Mehedinti, Delia Mazilu, recunoaste ca din anul 1999 si pana in prezent nu s-a dat nici o amenda conform Legii 98 per 1994, insa promite ca situatia se va schimba.
Primarii au uitat sa respecte legea
Guvernul Romaniei a investit la Mehedinti aproape 11 milioane de dolari pentru realizarea sistemului de alimentare cu apa la sate. De acest program au beneficiat 13 localitati, iar firma executanta a lucrarilor a fost Mivan-Kier. Cu banii guvernamentali s-au construit retelele de alimentare si statiile de captare a apei. Primariile in cauza nu au facut altceva decat sa monteze instalatiile electrice si sa amenajeze drumurile de acces. Mai exact, li s-a dat aproape totul pe tava. In ciuda acestui efort urias la aceasta data, potrivit DSP Mehedinti, in 8 din aceste localitati nu exista autorizatie sanitara de functionare a sistemului de alimentare cu apa si nici macar documentatia nu a fost depusa. Este vorba de Husnicioara, Devesel, Danceu, Cerneti, Malovat, Pristol, Balacita si Butoiesti. Primarul din Jiana, Stelian Stancioiu, recunoaste ca sistemul de aliumentare cu apa din satul Danceu, unde Guvernul a investit 182.000 de dolari, functioneaza fara autorizatie sanitara. El sustine ca nu stie ca ultimele analize au scos la iveala ca apa nu corespunde nici din punct de vedere chimic si nici bacteriologic. La randul sau, si primarul din Devesel, Dumitru Mogonea, este sincer: "Sa stiti ca problema autorizatiei sanitare pentru apa ne-a fost adusa la cunostinta si de catre cei de la Consiliul Judetean Mehedinti. In perioada imediat urmatoare vom lua probe si vom face documentatia necesara. Asa este, nu o avem deocamdata".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite