Apa de colonie se întoarce la Koln

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Köln, în faţa unui mic magazin de parfumuri, se simte mirosul succesului. Patronii buticului odorizat, care deţin şi o companie de parfumuri, au redevenit proprietarii reţetei apei de

La Köln, în faţa unui mic magazin de parfumuri, se simte mirosul succesului. Patronii buticului odorizat, care deţin şi o companie de parfumuri, au redevenit proprietarii reţetei apei de colonie. Pentru francezi, oraşul Köln a fost numit dintotdeauna Cologne, de la numele său latinesc Colonia. De aceea, când primele "ape parfumate" au fost aduse la Paris tocmai de la Köln, francezii au numit parfumul respectiv... apă de Cologne! De atunci au trecut 300 de ani, iar între timp germanii au rămas fără dreptul de proprietate asupra "reţetei". Recent, o mică firmă de parfumuri din oraş a recumpărat patentul celui mai faimos produs al oraşului.

Povestea apei de colonie începe în 1709

Acum aproape 300 de ani, în anul 1709, Giovanni Maria Farina, italian stabilit în Köln, a creat prima apă de colonie. Reţeta italianului a rezistat până în zilele noastre şi a constituit ingredientul principal pentru cea de-a doua apă de colonie, denumită "4711". Apa de colonie 4711, creată tot în secolul al XVIII-lea, a fost rezultatul modificărilor cerute de noul proprietar, familia neguţătorilor Muhlens, care a cumpărat patentul parfumului lui Farina. Noul parfum a rămas în posesia familiei Muhlens până în anul 1994, când compania a fost preluată de corporaţia germană Wella. Apoi, în anul 2003, gigantul american "Procter&Gamble" a cumpărat Wella, cu toate mărcile sale. Acum câteva zile, "Procter&Gamble" a vândut patentul apei de colonie unei mici companii germane, cu sediul în Köln. Şi, chiar dacă noii patroni nu au nimic în comun cu italianul Farina, totuşi putem spune că apa de colonie s-a întors acasă. Vechiul parfum de Köln se bucură încă de un real succes pe piaţa globală, fiind distribuit în 75 de ţări din întreaga lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite