Apa din Palatul Parlamentului este potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar la un grup sanitar de la etajul şapte al clădirii, în apă este depăşită nepermis de mult cantitatea de fier, dar acest lucru se întâmplă din cauza instalaţiei învechite. După cum

Doar la un grup sanitar de la etajul şapte al clădirii, în apă este depăşită nepermis de mult cantitatea de fier, dar acest lucru se întâmplă din cauza instalaţiei învechite. După cum spun surse din administraţie, rezultatele care arată nepotabilitatea apei au fost menite să accentueze încă o dată nemulţumirea senatorilor că au trebuit să-şi schimbe locul de muncă din fostul Comitet Central în Palatul Parlamentului şi, totodată, să poată începe achiziţionarea de dozatoare de apă.

Cu sticlele pe holuri
Prima oprire a fost la grupul sanitar de la etajul şapte, corpul C5 al clădirii. "Apa trebuie lăsată să curgă mai multe minute, pentru a se spăla instalaţia", spune dr. Maria Zurini, de la laboratorul de analiză al ASPMB. Dacă probele ar fi fost luate imediat, rezultatele ar fi fost viciate. Două sticle verzi, de un litru fiecare, sunt umplute pe rând. Pe capac stau notate numerele probelor, pentru a nu se produce vreo încurcătură. Urmează alte două recipiente, cam de dimensiunea unui pahar, care, la rândul lor, sunt umplute cu apa ce curge la chiuveta grupului sanitar de la etajul 7. "Prima probă a fost luată", decretează dr. Zurini. După alte patru sticle luate de la parter, se merge la subsol. Doar după o uşă albă care se deschide peisajul se schimbă complet. De-o parte, marmură de cea mai bună calitate, covoare persane şi candelabre impunătoare, de cealaltă, ciment nefinisat, armătură care iese din pereţi şi culoare pe care ar putea intra şi un camion. Este zona tehnică a Palatului Parlamentului, "motorul Casei", cum i se mai pune. Cea de-a patra probă se ia de la branşament, de acolo de unde reţeaua oraşului intră în clădirea parlamentului.

Apa de la parter, bună de băut
După trei zile la analize, buletinul întocmit pe baza probelor luate de la parlament arată că apa de la branşament, de la rezervor şi de la parter are o compoziţie care respectă întocmai legislaţia în vigoare şi nu pune nicio problemă de sănătate. Buletinul de analize al senatorilor semnala şi o concentraţie de patru ori mai mare de bacterii cloriforme şi atrăgeau atenţia asupra clorului rezidual. Rezultatele obţinute de ziarul Adevărul arată că indicatorii organoleptici, chimici, fizici şi microbiologici sunt zero sau nu depăşesc normele legale. Din cele patru probe analizate, doar apa de la etajul 7 avea probleme la indicatorul fier. Concentraţia de fier este de zece ori mai mare decât limita normală. "Recomandăm verificarea instalaţiilor din punctul de recoltă", spune dr. Zurini.

Dozatoarele, achiziţionate din bani publici
Dacă la Camera Deputaţilor, cele 80 de dozatoare de apă nu au fost închiriate din bani publici, ci din fonduri proprii obţinute ca urmare a închirierii sălilor de conferinţe, la Senat apa va fi achiziţionată din fondurile bugetare. "Camera Deputaţilor are termen o lună să remedieze reţeaua de apă. Dacă nu fac acest lucru, vom demara procedura de achiziţie a dozatoarelor", ne-a declarat Dan Vasiliu, secretarul Senatului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite