Apa Nova bălteşte în serviciile de proastă calitate din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greu de sancţionat, apărată de un contract cu clauze avantajoase, firma care are în grijă sistemul apă-canal din Bucureşti se pricepe mai degrabă la scuze decât la desfundat canale

în contract.
Curăţarea canalelor, la coada priorităţilor
"Luni seara, la ora 23.00, eram în stradă să verific dacă Apa Nova a vidanjat canalele înfundate. E puţin jenant ştiind că acest serviciu trebuia făcut înainte să se strângă apa", susţine viceprimarul Răzvan Murgeanu, vizibil deranjat de prestaţia concesionarului serviciului de apă-canal. Murgeanu a mai precizat că nu acceptă scuzele de genul "canalizarea e dimensionată prost". Cu atât mai mult cu cât "la semnarea contractului, Apa Nova ştia ce preia", a adăugat viceprimarul general.
Apa Nova nu dă socoteală nimănui
Agenţia de Reglementare a Serviciilor de Apă-Canal din Capitală (ARBAC), înfiinţată de municipalitate pentru monitorizarea Apa Nova, susţine afirmaţiile lui Murgeanu. Mai mult, directorul adjunct al ARBAC, Radu Dumitrescu, susţine că datoria concesionarului serviciilor de apă şi canalizare sunt de a menţine în funcţiune sistemele de canalizare. Prin contractul de cancesiune, Apa Nova este responsabilă de rezolvarea problemelor din sistem. "Ei ştiau că preiau un sistem cu pante greşite şi pot spune că până acum nu au prezentat clar un raport în detaliu despre investiţiile făcute pentru eliminarea problemelor din zonele deficitare", a declarat, pentru Adevărul, directorul adjunct al ARBAC, Radu Dumitrescu.
Bucureştenii aruncă, nimeni nu curăţă
Oficialii Apa Nova pun inundaţiile pe seama societăţilor de salubrizare şi pe proasta educaţie a unor bucureşteni. "Pungile de apă formate miercuri în Capitală au apărut, în primul rând, din cauza gurilor de canal blocate de diverse mizerii sau gunoaie aruncate de cetăţeni", a afirmat directorul de comunicare al Apa Nova, Giovana Soare. Un alt director al Regiei de apă, Epsică Chiru, este de părere că "pantele drumurilor sunt prost făcute şi apa nu se scurge normal".
Amenzi de 3,1 milioane de euro
De la începutul concesiunii şi până în prezent, ARBAC a făcut propuneri de amendare a Apa Nova de 3,1 milioane de euro. Este vorba de două amenzi de 1,5 milioane şi una de 100.000 de euro, date pentru nerespectarea nivelului de servicii, spun oficialii ARBAC. Cu toate acestea, amenzile nu au fost puse în practică, pentru că, potrivit contractului de concesiune, sancţiunea se aplică numai la propunerea primarului general. Agenţia care monitorizează contractul cu Apa Nova nu este mulţumită nici de modul în care regia comunică municipalităţii modul în care realizează unele investiţii.
Rezilierea contractului - o problemă
Directorul ARBAC, Radu Dumitrescu, spune că şi rezilierea contractului este o problemă. Chiar dacă una dintre clauzele de întrerupere ale acestuia este nerespectarea deciziilor ARBAC, până acum, Apa Nova nu a întâmpinat astfel de cazuri. Doar un consilier municipal a cerut, în octombrie, anul trecut, să se schimbe modul de facturare pentru asociaţiile de proprietari fără contoar. Contractul a rămas intact, chiar dacă "reabilitarea, repararea, extinderea şi întreţinerea intră în sarcina exclusivă a Apa Nova şi lucrările se fac din banii de pe tariful încasat de la populaţie", conchide Dumitrescu.

La început, Apa Nova a fost o firmă de apartament
Societatea Apa Nova a apărut după decizia municipalităţii de a concesiona serviciile de apă-canal. Decizia a fost luată prin Hotărârea 54 a Consiliului General, la începutul anului 1999, iar până în luna decembrie a apărut şi Apa Nova. Aceasta era înregistrată în apartamentul 6 din strada Zambaccian 34, scara B, etaj 1, sector 1. Capitalul social al societăţii era atunci de 160 milioane de lei (10.000 de dolari în 1999). Acţionar majoritar era Vivendi, care deţinea 96,875% din acţiuni, alături de alţi cinci cetăţeni francezi, care aveau sub un procent. În prezent, Apa Nova menţine în Capitală un tarif de 18.000 de lei pe mc de apă şi 4.000 pe mc pentru canal, preţuri fără TVA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite