Anuntul lui Moqtada al-Sadr ca se preda - primit cu suspiciune la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clericul radical siit Moqtada al-Sadr accepta conditiile guvernului interimar irakian si este de acord sa paraseasca Moscheea Imamului Ali si sa-si dezarmeze oamenii din Armata lui Mehdi, se afirma

Clericul radical siit Moqtada al-Sadr accepta conditiile guvernului interimar irakian si este de acord sa paraseasca Moscheea Imamului Ali si sa-si dezarmeze oamenii din Armata lui Mehdi, se afirma intr-o scrisoare care le-a fost citita delegatilor la Conferinta Nationala irakiana. In aceeasi scrisoare se mentioneaza ca Moqtada al-Sadr este dispus sa ia parte la procesul politic, in schimbul amnistiei oferite lui si oamenilor sai de catre guvernul de la Bagdad. Al-Sadr nu a facut insa personal nici o declaratie in acest sens, iar autoritatile centrale irakiene sunt sceptice in privinta sinceritatii clericului, banuind ca declaratiile ar fi doar o strategie a acestuia pentru a amana un atac hotarator asupra Moscheii Imamului Ali, cel mai venerat loc al siitilor, unde al-Sadr se afla baricadat de cateva zile impreuna cu militiile sale. Cu cateva ore inainte de anuntul atribuit lui Moqtada al-Sadr, ministrul irakian al Apararii, Hazim al-Shaalan, a acordat sustinatorilor lui al-Sadr doar cateva ore pentru a parasi mausoleul, dupa care fortele irakiene urmau sa il ia cu asalt. "In moschee vor intra doar irakieni - singurul rol al americanilor va fi acela de a asigura protectie aeriana si de a proteja drumurile care duc la mausoleu", a declarat al-Shaalan.
Guvernul irakian crede ca al-Sadr recurge la subterfugii pentru a amana un atac hotarator asupra Moscheii Imamului Ali
Anuntul lui Moqtada al-Sadr ca accepta sa se predea urmeaza refuzului sau de a-i primi pe membrii unei delegatii a Conferintei Nationale irakiene, care se deplasasera la Najaf pentru a se intalni cu el marti seara. Schimbarea brusca de pozitie pare prin urmare cu atat mai suspecta. "Faptele vorbesc mai mult decat vorbele. Pozitia noastra este foarte clara: "el trebuie sa paraseasca mausoleul si sa-si dizolve armata, dar pana atunci situatia ramane neschimbata", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne. "Am mai avut de-a face cu o astfel de siretenie si poporul irakian nu va fi tradat". Al-Sadr nu a iesit inca din Moscheea Imamului Ali, cerand, se pare, revenirea delegatiei Conferintei Nationale, pentru a negocia termenii predarii si garantii ca oamenii sai nu vor fi arestati. "Sayyed Moqtada si luptatorii sai sunt pregatiti sa renunte la arme si sa paraseasca regiunea pentru binele Irakului. Insa trupele SUA trebuie sa inceteze sa-I mai atace si sa se retraga", a anuntat un apropiat al liderului radical siit. Guvernul irakian nu pare sa mai acorde incredere lui al-Sadr si a precizat ca intentioneaza in continuare sa lanseze un atac de anvergura impotriva militiilor siite, in cazul in care Moqtada nu va anunta personal, intr-o conferinta de presa, dizolvarea Armatei lui Mehdi. "A recurs de multe ori la subterfugii, vorbind prin intermediul adjunctilor sai. El si numai el trebuie sa vorbeasca la aceasta conferinta de presa", a specificat ministrul de stat fara portofoliu Kassem Daud, adaugand ca al-Sadr "trebuie sa predea politiei si Garzii Nationale toate armele usoare si grele detinute de militii in toate provinciile, inclusiv la Sadr City".
Militiile siite refuza sa se predea
Armata lui Mehdi nu a dat semne ca ar fi dispusa sa depuna armele, in pofida anuntului atribuit lui al-Sadr. Sute de militanti inarmati erau dispusi pe strazile din jurul Moscheei Imamului Ali in asteptarea confruntarilor cu armata americana. Acestia au declarat ca cererile guvernului irakian nu-i impresioneaza si spera in declansarea unei confruntari armate. "Suntem gata, ii asteptam si speram ca vor ataca. ii vom ucide", a declarat un militant siit. La scurt timp dupa respingerea de catre militii a predarii, puscasii marini americani au patruns in centrul orasului Najaf, la numai 200 de metri de Moscheea Imamului Ali, sprijiniti de tancuri care se pot vedea de la usa templului. Explozii puternice s-au auzit in zona centrala a orasului. Luptele au continuat si in cartierul Sadr City din Bagdad, unde tancurile americane au patruns infruntand tiruri de arme si grenade. Un soldat american a fost ranit, iar 50 de irakieni au fost ucisi in cursul confruntarilor. Tot ieri, doi soldati polonezi au fost ucisi si alti cinci raniti in sudul Irakului, dupa ce insurgentii au tras focuri de arma asupra vehiculului in care patrulau. Postul de televiziune al-Jazira a difuzat, miercuri, o inregistrare video in care o grupare irakiana necunoscuta, Escadroanele Martirilor, ameninta ca-l va ucide pe ziaristul american Micah Garen, rapit sambata in Irak, daca fortele americane nu se retrag din Najaf in 48 de ore.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite