Anul 2008, în topul celor mai fierbinţi 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda nămeţilor şi a gerului care au copleşit Europa, meteorologii britanici au anunţat că 2008 se va afla în topul celor mai călduroşi 10 ani, începând cu 1850, informează agenţia

În ciuda nămeţilor şi a gerului care au copleşit Europa, meteorologii britanici au anunţat că 2008 se va afla în topul celor mai călduroşi 10 ani, începând cu 1850, informează agenţia de ştiri Reuters.

Vremea deosebit de rece şi precipitaţiile abundente înregistrate în ultima perioadă nu transformă însă fenomenul încălzirii globale într-un mit. Modificările provin de la curenţii oceanici, care anul acesta reduc un pic presiunea căldurii.

Serviciul Naţional de Meteorologie din Marea Britanie şi experţi din cadrul Universităţii "East Anglia", în urma unor studii de specialitate, au ajuns la concluzia că temperaturile medii de pe glob sunt, anul acesta, în creştere cu 0,37 de grade Celsius în raport cu temperatura medie de 14 grade Celsius, înregistrată în perioada 1961-1990.

Cu toate acestea, 2008 va fi totuşi cel mai rece an din 2000 încoace. Cum ultimii şapte ani au fost călduroşi, 2008, deşi cel mai rece, se va clasa totuşi în topul celor mai călduroşi 10 ani. Prognozele anuale estimate de cercetătorii britanici au luat în calcul şi fenomenul climatic La Nina, din Oceanul Pacific, ce are la origini o anomalie termică a apelor ecuatoriale de suprafaţă şi care se anunţă extrem de puternic în acest an.


Încălzirea globală nu se dă bătută


În opinia specialiştilor în climă, La Nina are influenţe puternice asupra temperaturilor înregistrate pe Terra, iar în acest an va limita tendinţa mondială de accentuare a încălzirii globale.

La Nina şi opusul său, El Nino, sunt, ambele, fenomene climatice cu o puternică influenţă asupra temperaturii globale. La Nina reduce temperatura de suprafaţă a mărilor şi oceanelor cu 0,5 grade Celsius, în timp ce El Nino are un efect invers.


"Faptul că anul 2008 va fi mai friguros decât ultimii şapte ani nu înseamnă că încălzirea globală nu-şi va continua drumul.


Ritmul care accelerează acest fenomen va scădea un pic.
Dar încălzirea continuă", afirmă Phil Jones, directorul Departamentului de Studii Climatice din cadrul Universităţii "East Anglia". (Mihaela Pavnutescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite