Anul viitor, salariul minim brut va fi de 3,1 milioane lei, iar pensiile - indexate cu 3 la suta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Programele sociale totalizeaza 30 la suta din banii bugetului * Pensionarii nu vor primi mai multi bani in acest an * Cresterile salariale in sectorul bugetar - limitate la 12%

Salariul minim pe economie va creste, la inceputul anului viitor, la un nivel de cel mult 3,1 milioane de lei (in crestere cu 11 procente), iar pensiile vor fi majorate cu 3 la suta. Desi recalcularea pensiilor a fost oficial devansata, pensionarii nu vor primi mai multi bani din acest an. "Devansarea procesului de recalculare a pensiilor s-a facut doar in ceea ce priveste calculul efectiv. Platile se vor face insa abia incepand de anul viitor", a explicat Mihai Tanasescu. Acesta a afirmat ca nici majorarea cu 20 la suta a salariilor functionarilor publici nu va afecta in nici un fel cheltuielile bugetare pana la sfarsitul acestui an, insa ele vor fi prevazute in bugetul pe anul viitor. Potrivit acordului cu FMI, o majorare semnificativa a salariului minim va avea efecte negative asupra angajarilor in sectorul privat si asupra cresterii economice din unele domenii. Temerea legata de o majorare mai substantiala a salariului minim pe economie a fost legata de faptul ca, in trecut, astfel de masuri au determinat, de obicei, majorari salariale substantiale in intreprinderile de stat si au influentat si contractele din sectorul privat. Salariul mediu pe economie se va situa undeva la opt milioane lei. Programele sociale promovate in bugetul pe 2005 totalizeaza 30 la suta din cheltuielile bugetare si reprezinta 13 la suta din PIB prognozat pentru anul viitor, a declarat ieri, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu. Proiectul de buget aprobat de Guvern prevede o serie de masuri cu caracter social indreptate spre sprijinirea persoanelor varstnice, asigurarea unor venituri salariale mai mari si programe de sustinere a elevilor si studentilor pentru a-si cumpara calculatoare. Recorelarea pensiilor va insemna cheltuieli suplimentare de 138.200 de miliarde lei, la care se adauga peste 7.000 de miliarde lei pentru prima etapa de crestere a pensiilor calculata in acest an, dar platita din ianuarie 2005. Programul de sprijinire a batranilor va solicita bugetul cu un total de 156.500 de miliarde lei, din care 9.000 de miliarde lei reprezinta pensii acordate agricultorilor. Pentru educatie, bugetul de stat cuprinde programe in valoare de 17.593 miliarde lei. Guvernul va aloca 1.435 miliarde lei pentru programul "bani de liceu", 2.365,8 miliarde lei pentru continuarea programului "cornul si laptele", aproape 1.300 de miliarde lei in vederea informatizarii scolilor si 300 de miliarde lei pentru bursele preuniversitare. Programul de subventionare a elevilor si studentilor din familii cu venituri reduse pentru achizitionarea de calculatoare beneficiaza de 200 de miliarde lei. Potrivit lui Mihai Tanasescu, in bugetul pe 2005 sunt prevazute cheltuieli pentru continuarea programului de construire a salilor de sport, cu 125 de noi locatii, si lansarea unui nou program - "sport in cartier" (1.000 de terenuri de sport pana in 2008). Sumele alocate pentru aceste programe totalizeaza 1.300 miliarde lei.
Majorarile salariale in sectorul bugetar vor fi facute diferentiat
Salariile bugetarilor vor creste anul viitor tinandu-se cont de rata inflatiei cumulata cu cea a cresterii economice, adica cu 12 la suta, a mai spus ministrul Finantelor. Ajustarile ar urma sa fie facute ca si in acest an, la 1 ianuarie si 1 octombrie 2005. Totusi, potrivit acordului cu FMI, salariile din sectorul bugetar vor fi majorate diferentiat in anul 2005, pentru a stimula functionarii publici cu cele mai inalte calificari, reprezentand circa 7 la suta din numarul total. Pe baza unui studiu comandat impreuna cu Banca Mondiala vor fi stabilite majorarile salariale, inclusiv cresteri importante pentru cei 40.000 de functionari publici cu cele mai bune calificari. Cheltuielile cu salariile in sectorul bugetar vor ramane insa constante ca pondere in PIB. in ceea ce priveste intreprinderile de stat, politica salariala pentru 2005 urmareste imbunatatirea situatiei financiare a celor 72 de companii monitorizate, limitand majorarile salariale la 4 la suta.
Aproape 3.000 de miliarde lei suplimentari pentru pensii
Referitor la sistemul de pensii, Executivul va aloca fonduri suplimentare de 2.978 miliarde de lei pentru a compensa indexarile mai reduse decat rata inflatiei de care au beneficiat persoanele pensionate inainte de 1 aprilie 2001, precum si pentru a asigura fondurile necesare schimbarii modului de indexare, de anul viitor. Astfel, pensionarii retrasi din activitate pe baza Legii 3/1997 si care primesc pensii de peste trei ori mai mici decat salariul mediu brut pe economie vor avea o crestere de 5,25 la suta. De asemenea, pana in luna aprilie 2005, autoritatile de la Bucuresti vor aproba amendamente la Legea pensiilor, pentru accelerarea cresterii varstei de pensionare, incepand de la 1 iulie 2005. De asemenea, din ianuarie, pensiile agricultorilor vor fi platite de la bugetul de stat.
Tinta de inflatie creste la 7%
Tinta de inflatie prevazuta pentru anul viitor este de 7 la suta, cresterea economica de 5,3 la suta, un deficit de 1,5 la suta din PIB si un deficit de cont curent de 5,4 la suta din PIB. Acestia sunt principalii indicatori care au stat la baza fundamentarii bugetului pe 2005, aprobat in sedinta de guvern de ieri. Fata de declaratiile initiale, principalele modificari constau in cresterea tintei de inflatie de la 6 la suta la 7 la suta (decembrie la decembrie) si un deficit al contului curent cu 0,2 puncte procentuale fata de cel convenit prin acordul cu FMI. De asemenea, cresterea economica prognozata este cu 0,1 puncte procentuale mai mare decat reiesea din calculele initiale. in cifre absolute, PIB-ul prognozat pentru anul viitor se ridica la aproximativ 2.615.000 miliarde lei, luandu-se in calcul un curs mediu leu/dolar de 35.150 lei, respectiv leu/euro de 42.550 lei. Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 815.829 miliarde lei, in scadere cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de acest an. Cheltuielile prevazute pentru anul 2005 se ridica la 855.851 miliarde lei. in privinta arieratelor, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, estimeaza o scadere a acestora cu 6-7% in 2005, odata cu finalizarea privatizarii in domeniul energetic. Pe de alta parte, oficialul Finantelor a mai explicat ca deficitul bugetar va reprezenta principala ancora in procesul de dezinflatie. Nivelul redus al deficitului bugetar programat a fost gandit in contextul relaxarilor fiscale, dar cheltuielile bugetare vor cunoaste o majorare sensibila in perioada 2007-2008. "Scaderea brusca a impozitelor are un anumit grad de risc. Avem un venit suplimentar sigur de 20.000 de miliarde lei, conditionat insa de un anumit comportament. Daca acest comportament nu se realizeaza, atunci intreaga constructie fiscala pe 2005 se prabuseste", a declarat Tanasescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite