Anul nou începe cu disponibilizări în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de sătmăreni vor ajunge şomeri în luna ianuarie. Un număr de 30 de firme din Sătmar au anunţat disponibilizări în aceasă perioadă.

Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, numărul notificărilor privind disponibilizările colective de personal de la firmele sătmărene a ajuns la 1.069 de persoane. Până la ora actuală, 30 de societăţi comerciale din judeţul Satu Mare au anunţat că îşi vor trimite angajaţii în concediu forţat. Aceştia vor beneficia de ajutorul de şomaj, conform legii. Conform Doinei Iura, directorul adjunct al AJOFM numărul firmelor care depun preavize de concediere creşte pe zi ce trece.

Jumătate din angajaţii de la Dominium – trimişi în concediu

Printre firmele care trimit persoane în şomaj se numără şi SC Dominium SRL. Din totalul de 213 angajaţi ai firmei, 118 vor rămâne fără loc de muncă în ianuarie. Firma funcţionează din 1994 în Satu Mare şi produce sisteme de încălzire, centrale termice şi reţele de termoficare, etc. Din cauza lipsei de cereri, societatea îşi închide activitatea până în data de 10 ianuarie 2009.

 
Alte 70 de persoane de la Alfarom rămân în şomaj

Următoarea societate din Satu Mare care disponibiliează un număr însemnat de personal este Alfarom, firmă ce activează în domeniul construcţilor. „Vine iarna şi nu mai sunt lucrări. În construcţii este o practică. Avem angajaţi care de 15 ani intră în şomaj pe perioada iernii. În primăvară se întorc la firmă”, a declarat Dorel Surducan, directorul SC AlfaRom SA.
Multe firme şi-au disponibilizat angajaţii încă din decembrie. Este vorba despre Sivania Forest, cu 70 de persoane, Agrofieni Carei – 35, GSM Construct – 35, SC Consolah – 25. Însă, şi din luna ianuarie vor fi foarte multe persoane trimise forţat în şomaj. De exemplu, SC Construcţii Montaj disponiobilizează 50 de persoane, din totalul de 55. Firma îşi închide temporar activitatea, însă doar pe perioada iernii. La fel este şi la SC Drumuri Judeţene SA, unde toţi cei 80 de salariaţi vor intra în şomaj.


Bani mai puţini de sărbători

Toate persoane care intră în concediu forţat resimt la buzunar această situaţie. Mesele îmbelşugate şi pline de bunătăţi vor lipsi cu siguranţă din locuinţele lor. „Ne afectează foarte mult acest concediu forţat, însă de atâţia ani ne-am obişnuit. Firma îşi închide activitatea pe perioada iernii. Vor lipsi bucatele de pe masa de Crăciun şi Anul Nou”, a spus un angajat care a fost trimis în concediu forţat până în primăvară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite