Anul electoral începe cu scumpiri masive la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile iau în calcul majorarea preţului gazelor din import cu 16%. Începutul anului viitor ar putea aduce o majorare semnificativă a preţului gazelor naturale plătite de populaţie.

Autorităţile iau în calcul majorarea preţului gazelor din import cu 16%.

Începutul anului viitor ar putea aduce o majorare semnificativă a preţului gazelor naturale plătite de populaţie. Scumpirea va fi determinată, potrivit estimărilor actuale, de scumpirea gazelor din import, dar şi a tarifelor de distribuţie. Potrivit unor surse din piaţă, majorarea preţului final al gazelor ar putea depăşi 10%.

Deşi ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat că se aşteaptă ca anul viitor scumpirile la gaze şi electricitate să nu depăşească, cumulat, 3%, iată că autorităţile par să nu mai poată ţine în frâu presiunea venită din partea Rusiei, singurul furnizor extern de gaze al României.

Oficiali din cadrul ANRE au declarat că, începând cu 1 ianuarie 2008, preţul gazelor importate va creşte cu circa 50 de dolari pe mia de metri cubi, ajungând la 365 de dolari. Reprezentanţii Gazprom au anunţat, de altfel, recent, că preţul gazelor livrate anul viitor în Europa va ajunge la 355 de dolari pe mia de metri cubi. Impactul asupra preţului final va fi unul major, dacă ţinem cont că gazele din import vor acoperi, potrivit estimărilor, aproape 40% din consum.

Discuţii se poartă şi în jurul preţului gazelor din producţia internă, care, potrivit angajamentelor luate de guvernanţi în faţa Comisiei Europene, ar trebui adus la acelaşi nivel cu preţul gazelor din import, până la finele anului viitor.


Preţul producţiei interne ar putea stagna

Contrar însă acestor angajamente, surse din ANRE au spus, citate de NewsIn, că preţul gazelor din producţia autohtonă nu va fi modificat de la 1 ianuarie. "Având în vedere faptul că preţurile internaţionale ale gazelor au crescut enorm, considerăm că nu este oportună o majorare a preţurilor gazelor din producţie internă la 1 ianuarie", au explicat reprezentanţii reglementatorului.

Un cuvânt de zis în această problemă are însă Petrom, care îşi împarte aproape în cote egale cu Romgaz producţia de gaze a României. Acţionarii austrieci ai companiei, grupul OMV, au declarat în câteva rânduri că s-au săturat să subvenţioneze preţul gazelor, vânzând sub valoarea de import.


Tot la începutul anului viitor, va fi eliminată reducerea de 15% a tarifului de distribuţie practicat de Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România, conform contractelor de privatizare a celor două companii. Acest lucru va duce la creşterea cu circa 3% a tarifului final pentru gaze. Costul de achiziţie a gazelor reprezintă aproximativ 70% din preţul final, diferenţa fiind dată de tarifele de distribuţie şi furnizare. Per ansamblu, majorarea aşteptată pentru 1 ianuarie ar putea depăşi 10%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite