Anul 2007 este campionul investiţiilor mondiale în energia eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile anuale în energia regenerabilă au depăşit, pentru prima oară în istorie, o sută de miliarde de dolari în anul care tocmai se încheie. Numărul politicilor de promovare a

Investiţiile anuale în energia regenerabilă au depăşit, pentru prima oară în istorie, o sută de miliarde de dolari în anul care tocmai se încheie. Numărul politicilor de promovare a energiei regenerabile a cunoscut, în ultima vreme, o creştere impresionantă şi, în 2007, s-au alocat 66 miliarde de dolari pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de energie regenerabilă.

În top se află energia eoliană, se arată într-un raport al Reţelei Internaţionale de Energie Regenerabilă (RIER), citat de Reuters. Vântul, soarele sau apa constituie cele mai importante surse din care se poate obţine energia regenerabilă.

Specialiştii, din ce în ce mai preocupaţi de protejarea mediului înconjurător, încearcă să convingă opinia publică mondială de efectele benefice pe care le pot avea asupra naturii producerea şi folosirea energiilor regenerabile. Experţi din mai multe state ale lumii au prezentat în cadrul summitului de la Bali un raport prin care susţin cu date exacte creşterea şi necesitatea folosirii energiilor regenerabile.

Raportul nu face neapărat comparaţie cu anul 2006, dar subliniază că investiţiile în producerea a noi tipuri de electricitate regenerabilă au crescut, în 2007, la 66 miliarde de dolari faţă de 55 miliarde de dolari cheltuiţi în anul anterior.

Bani mai mulţi pentru hidrocentrale

Dacă s-ar face diferenţa dintre investiţiile din anul 2005, când s-au alocat 39 miliarde de dolari, se poate vorbi de o dublare a acestora în anul 2007. Raportul mai spune că în 2007 au fost cheltuiţi între 15 şi 20 miliarde de dolari pentru hidrocentrale, aproximativ 12 miliarde de dolari pentru biocarburanţi şi panouri fotovoltaice, iar pentru cercetare au fost alocate alte 16 miliarde de dolari.

Pentru obţinerea energiei eoliene, creşterea anuală a fost de 25%-30%, începând cu anul 2000, şi cu peste 80% în perioada 1997-2000. "Nu ne aşteptăm ca rata de creştere înregistrată de producerea energiei regenerabile să fie mereu atât de abrupt ascendentă, dar acest proces trebuie să se dezvolte şi să continue", a declarat, cu privire la datele preliminare ale raportului citat, Steve Sawyer, conducătorul Consiliului Global al Energiei Eoliene. (Mihaela Pavnutescu)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite