Anticriza costă cât un kilometru de autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia de la guvernare şi-a pus calculele la punct şi a ajuns la concluzia că implementarea măsurilor anticriză costă statul român, în acest an, 248 de milioane de lei (58,7 milioane de euro).

Suma nu e mare, având în vedere că un kilometru din autostrada Comarnic-Braşov, lucrare de 1,5 miliarde de euro, va avea un preţ de aproximativ 50 de milioane de euro dacă adăugăm costurile de capital şi cele indirecte.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat ieri că acest efort bugetar va fi compensat pe termen mediu, mai ales că în 2010 se aşteaptă încasări suplimentare la bugetul consolidat, ca urmare a aplicării măsurilor.

„Pentru 2009, aplicarea acestor măsuri înseamnă un efort bugetar de aproape 248 de milioane de lei, dar în 2010 avem un venit suplimentar de aproape 398 de milioane de lei în bugetul consolidat“, a spus Videanu.

Standardele de cost, amânate

Potrivit lui Videanu, introducerea standardelor de cost ca principiu de reducere a aparatului bugetar este încă la nivel de discuţii cu autorităţile locale. Oficialul a declarat că acestea vor putea fi aplicate începând cu luna ianuarie 2010.

Fără standarde de cost, însă, restructurările în sistemul bugetar nu se pot produce. Ministerele Finanţelor, al Administraţiei şi Internelor, al Muncii şi al Justiţiei aveau termen până pe 15 septembrie să lucreze la aceste standarde.

Guvernul îşi va asuma răspunderea, la 2 septembrie, pe mai multe proiecte de legi, printre care salarizarea unică, pensiile în sistemul public.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite