Anticarii din Tg. Mureş fac coperte cu litere suflate în aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recondiţionarea cărţilor este o meserie manuală care necesită multă migală şi răbdare din partea celor care o fac. Pe strada Revoluţiei din Târgu Mureş există un atelier cu şase

Recondiţionarea cărţilor este o meserie manuală care necesită multă migală şi răbdare din partea celor care o fac. Pe strada Revoluţiei din Târgu Mureş există un atelier cu şase angajaţi care reuşesc să redea viaţa cărţilor încercate de trecerea anilor, aplicându-le o serie de intervenţii estetice.
Pentru cosmetizarea cărţilor, fiecare filă în parte se coase sau se lipeşte, se taie marginile pentru a le uniformiza, iar pe coperte se aplică pânză atent tăiată şi adaptată pe locul care necesită o corectură estetică. Bibliile şi cărţile de beletristică ajung cel mai repede pe masa de lucru a atelierului. Una dintre vechile cărţi recondiţionate de către meseriaşi a fost o Biblie din anul 1870, scrisă cu litere chirilice. "Am lucrat şase luni ca să o refacem. Hârtiile acestor cărţi sunt foarte vechi şi se rup uşor. Dacă nu eşti atent, există riscul să faci mai mult rău decât bine în recondiţionarea ei. Chiar acum am terminat de lucrat la o culegere de poezii de Petofi Sandor, apărută în anul 1890, şi am avut mare grijă să îndeplinim dorinţa clientei care ţinea foarte mult la acest volum", spune un angajat.
Unelte din secolul XVII
Costul recondiţionării variază funcţie de numărul de pagini, vechimea ei şi de procedeul aplicat. Majoritatea se învârt în jurul preţului de 100.000 lei, dar se poate ajunge până la un milion. "Multe persoane consideră că o carte, odată făcută praf, nu merită o investiţie în refacerea ei şi preferă să cumpere una nouă. Dar există cărţi, uneori nu foarte vechi, ce nu se mai găsesc pe piaţă sau care au valoare sentimentală. Pentru acestea, clienţii noştri nu se uită la bani". La atelier, angajaţii fac şi imprimări pe coperte, după o metodă manuală moştenită de la strămoşi. Mai întâi se culeg literele. Acestea se prind într-un dispozitiv, se încălzesc la foc moderat, se aplică o folie suflată în aur pe copertă şi cu literele încălzite se presează pe hârtie. Ghilotina, presa cu ghilotină şi presa manuală de scris sunt vechi de peste 120 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite