Antibiotice pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că o serie de broaşte şi şopârle sunt din ce în ce mai rare din cauza încălzirii globale, medicamentele ce conţin extracte din pielea lor nu se mai pot fabrica Mai multe

Pentru că o serie de broaşte şi şopârle sunt din ce în ce mai rare din cauza încălzirii globale, medicamentele ce conţin extracte din pielea lor nu se mai pot fabrica

Mai multe antibiotice de ultimă oră şi alte medicamente împotriva cancerului ar putea să nu mai fie produse deoarece amfibienii din ale căror celule sunt obţinute anumite substanţe sunt pe cale de dispariţie, avertizează cercetătorii americani, într-un studiu lansat la New York. Este vorba despre broaşte, tritoni sau salamandre, dar şi de celulele unor specii de urşi sau rechini.

Studiul intitulat "Dependenţa sănătăţii oamenilor de biodiversitate" a fost lansat de Universitatea Oxford, la întâlnirea organizată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, şi cuprinde lucrările a peste o sută de experţi.

Lucrarea îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei pe care anumite specii ameninţate cu dispariţia o reprezintă pentru producerea de noi antibiotice. Totodată, autorii studiului solicită măsuri concrete pentru conservarea acestor specii atât de importante pentru ştiinţa medicală şi farmaceutică.

Poluarea şi căldura ameninţă amfibienii

Experţii au descoperit că celulele provenite de la amfibieni, de la anumite specii de urşi, de la rechini şi de la crabii-potcoavă ar putea fi folosite în industria farmaceutică pentru obţinerea unor antibiotice care vindecă boli de oase, de rinichi, ulcerul gastric şi chiar cancerul.

Problema semnalată de cercetătorii de la Oxford vizează însă riscul ca persoanele care suferă de aceste boli să nu mai poată fi tratate cu aceste medicamente atât timp cât speciile care furnizează celulele necesare sunt în pericol de dispariţie.

"Distrugerea habitatelor în care trăiesc şi se dezvoltă aceste specii, degradarea accentuată a ecosistemelor, exploatarea iraţională a acestora de către om, poluarea şi schimbările climatice au un impact deosebit de grav.

Problema este că efectele sunt nu numai foarte puternice, dar şi persistente, ceea ce înseamnă că, în lipsa unor măsuri concrete pentru conservare, ştiinţa medicală este pe cale să piardă această comoară pe care o reprezintă biodiversitatea", a declarat directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Achim Steiner, citat de publicaţia "Earth Time".

Broaştele, bune pentru afecţiuni cardiace

Importanţa amfibienilor pentru medicină este argumentată şi de statistici. Astfel, autorii studiului spun, de pildă, că o specie de broaşte care se înmulţeşte prin stomac, descoperită în Australia, în anii 1980, a reprezentat elementul-cheie în descoperirea tratamentelor adecvate prevenirii şi tratării ulcerului.

"Numai în Statele Unite ale Americii sunt 25 milioane de oameni care suferă de această afecţiune", a subliniat unul dintre autorii studiului.

De asemenea, şase mii de amfibieni - broaşte, broaşte râioase, tritoni şi salamandre - ale căror celule sunt utilizate în industria farmaceutică sunt ameninţaţi cu dispariţia, spun experţii. Totodată, aceştia atrag atenţia asupra pericolului în care se află broasca de Panama, folosită pentru tratamente ce vizează contracţiile inimii şi pentru calmante.

"Anumite specii de broaşte supravieţuiesc perioade lungi de timp fără ca celulele lor să fie afectate. Dacă ştiinţa va reuşi să explice acest mecanism, acesta va fi un progres către o mai bună conservare a organele folosite în transplanturi", se mai arată în studiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite