Antibiotice Iaşi trece în portofoliul lui Bazac la Sănătate - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre trecerea companiei Antibiotice Iaşi în portofoliul Ministerului Sănătăţii, părerea oficialilor Murfatlar despre piaţa de vin sau schimbarea denumirii casei de brokeraj Vanguard în Tradeville. Printre alte subiecte, mll-urile au câştigat meciul cu spaţiile stradale, iar  indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a aprec

Antibiotice Iaşi trece în portofoliul lui Bazac la Sănătate. Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) va trece în patrimoniul Ministerului Sănătaţii condus de ministrul Ion Bazac, care va prelua pachetul majoritar de acţiuni de la AVAS, după care compania va fi declarată unitate strategică, susţine vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita. Potrivit acestuia, principalul avantaj al transferului este că profitul fabricii va putea fi reinvestit, iar după ce Guvernul va emite ordonanţa cu privire la trecerea societăţii în patrimoniul Ministerului Sănătaţii compania va fi declarată unitate strategică. Nichita spune că o decizie în acest sens va fi luată în urmatoarea şedinţă a Guvernului şi că transferul acţiunilor se va realiza în cel mult două luni, potriv Ziarul Financiar.

Piaţa de vin este emergentă.
Producătorul de vin Murfatlar, liderul pieţei interne, mizează, în continuare, pe majorarea pieţei de profil, în ciuda contextului economic actual, însă reprezentanţii companiei vorbesc de un ritm de creştere inferior anilor trecuţi când majorarea înregistrată era de peste 10%. „Piaţa de vin din România este una emergentă, care nu şi-a atins potenţialul maxim, drept urmare îşi va continua trendul ultimilor ani. Poate ritmul nu va mai fi acelaşi, dar trendul se va păstra. Un alt argument important pe care-mi bazez afirmaţiile este faptul că multe dintre investiţiile anilor trecuţi din industria vinului îşi vor arăta roadele începând cu 2009, iar faptul este un atu al acestei pieţe şi al jucătorilor care au investit“, a declarat pentru Business Standard, Cosmin Popescu, directorul general Murfatlar.

Vanguard şi-a schimbat denumirea în Tradeville.
Vanguard, una dintre cele mai importante case de brokeraj de pe piaţa de capital românească, şi-a schimbat denumirea în Tradeville, potrivit buletinului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Mihaela Biciu, CEO Vanguard, a declarat, pentru Wall Street, că Tradeville este o marcă înregistrată a casei de brokeraj Vanguard. “Dorim să realizăm o comunitate internaţională, iar asta presupune schimbarea numelui, însă denumirea Tradeville nu va fi adoptată până nu vor fi realizate toate procedurile, ce pot dura şi până la un an”, menţionează Biciu. Intrebată de Wall Street dacă modificarea denumirii a fost determinată de mişcările care au avut loc în acţionariatul firmei, CEO-ul Vanguard a subliniat că Tradeville nu are nicio legatură cu schimbarea acţionarului din luna octombrie a anului trecut, scrie Wall-Street.

Mall-urile au câştigat meciul cu spaţiile stradale.
Spaţiile comerciale din cadrul mall-urilor câştigă din ce în ce mai mulţi chiriaşi, deoarece acestea oferă chirii mai mici comparativ cu spaţiile stradale. Anul acesta, numărul de spaţii stradale disponibile va continua să crească în primul semestru, şi numeroşi comercianţi vor închide locaţiile neprofitabile sau îşi vor reduce suprafeţele existente, se arată într-un comunicat al companiei BNP Paribas Real Estate România. Acest fenomen se datorează, în primul rând, chiriilor mult prea mari ale zonelor stradale. "Începutul anului 2008 a adus o uşoară creştere a chiriilor medii pentru spaţiile stradale, de aproximativ 10-15%. La sfârşitul anului, în condiţiile cererii mai scăzute şi dificultăţilor economice, chiriile au stagnat, înregistrând chiar o uşoară scădere, potrivit Curierul Naţional.

Indicele BET s-a apreciat. În şedinţa bursieră de ieri, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 1,22%, ajungând la 2.011,24 puncte. Indicele BET-FI a crescut cu 0,56%, la 9.278,66 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a câştigat 2,12%, până la 1.320,38 puncte. BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 1,05%, la 190,2 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece companii energetice listate la Bursă, a înregistrat un câştig de 1,61%, ajungând la 315,85 puncte. Valoarea tranzacţiilor efectuate în cursul şedinţei de joi a fost de 6,87 milioane de lei (1,6 milioane euro), cu 54% mai redusă faţă de cea de miercuri. Din această sumă, 476.939,16 lei reprezintă valoarea tranzacţiilor cu obligaţiuni, scrie Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite