Interviu cu un fost membru Anonymous România: mult teribilism, meserie puţină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile Guy Fawkes sunt simbolul mişcării Anonymous
Măştile Guy Fawkes sunt simbolul mişcării Anonymous

Tinerii membri ai grupării Anonymous România atacă site-uri şi servere vulnerabile ale unor instituţii. Dar nu sunt infailibili, spune un fost camarad de-al lor.

Un grup de puşti teribilişti, care sunt departe de a se înscrie în rândul campionilor la fraude informatice. Au reuşit să spargă doar site-urile ori serverele foarte vulnerabile ale unor instituţii publice. Sunt uşor de monitorizat şi destul de simplu de prins.

Aşa îi descrie pe hackerii autointitulaţi Anonymous România un ofiţer de la Investigarea Infracţiunilor Cibernetice, care a început să-i monitorizeze de câteva zile, de când atacurile grupării s-au înteţit. Sunt tineri dispuşi să meargă până dincolo de limita legii pentru o idee - aceea de a protesta faţă de abuzurile ori ilegalităţile comise de funcţionari ai statului, este profilul anonimilor români conturat de un apropiat al mişcării ,,Anonymous".  Indiferent de mobil - teribilism sau ideologie - , membrii Anonymous România au comis, de la începutul anului, cel puţin 12 infracţiuni pentru care riscă până la 15 ani de închisoare.

,,Proteste" în serie

Acţiunile celor care se revendică din mişcarea Anonymous au o istorie scurtă în România. Abia de la începutul anului, acestea au început să devină mai vizibile, prin spargerea site-ului Primăriei Alba Iulia. De curând, Anonymous a spart şi site-ul Institutului Naţional de Cercetare Optoelectronică, pe cel al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), pe cel al FMI - România şi pe cel al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.

În plus, au copiat bazele de date ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Giurgiu, Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară, Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, Primăriei Bacău, Regiei Autonome de Transport Braşov, Universităţii de Artă Teatrală Mureş sau Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Pentru toate atacurile, hackerii au avut câte un ,,motiv serios". La Institutul Naţional de Cercetare Optoelectronică (INOE), spre exemplu, ei au preluat 2,8 GB de date stocate în 1.810 fişiere. Gruparea considera că INOE cheltuia mult prea mulţi bani publici, documentele piratate indicând că institutul a plătit 300.000 de dolari pentru un computer. Iar în cazul ANRE, hackerii au descoperit că reprezentanţii instituţiei foloseau copii piratate ale sistemului de operare al calculatorului.

Un apropiat al grupării Anonymous a vorbit pentru „Adevărul" despre filosofia şi scopurile grupării. „Scopurile Anonymous sunt nobile. Din cauza atenţiei, membrii grupării nu mai par ceea ce sunt de fapt. Oamenii aceştia sunt duri, nu sunt deloc sexy. Anonymous are o organizare pe orizontală, în grupuri lucrative: unele specializate pe site-uri guvernamentale, altele pe protecţia calculatoarelor membrilor", a spus bărbatul despre Anonymous.

De asemenea, şocant pentru publicul larg ar fi modul cum vorbesc cei din grupare pe site-urile lor sau pe camerele de chat de pe internet. Profilul membrilor este unul „neatrăgător" pentru public, consideră apropiatul Anonymous: „Anonimii înjură. Au un limbaj asemănător mateloţilor. Limbajul este o tradiţie a noastră: «newfag» este unul nou pe plantaţie, care nu trebuie să exagereze, altfel se trezeşte cu placa de bază arsă, un «oldfag» e unul mai hârşâit în treabă, mai experimentat. Când lupţi împotriva guvernelor, umorul este o armă".

„Anonymous nu trebuie banalizată"

El mai spune că cei mai mulţi dintre activişti sunt tineri, chiar puşti, dar care sunt dispuşi să meargă până dincolo de limita legii pentru o idee.
„Sunt oameni care ar putea câştiga mii de euro de la firmele de IT, dar aleg să lucreze zi şi noapte pentru o idee. Ei riscă să fie arestaţi, sunt la fel ca activiştii din stradă. Un anon (membru al grupării Anonymus - n.r.) care a spart un server nu face treaba asta publică, ci o ştiu doar câţiva apropiaţi.

Important este ca mişcarea să nu se banalizeze, pentru că se face jocul autorităţilor. Trebuie ajutaţi pasiv, nu prin înmulţirea până la absurd a măştilor cu Guy Fawkes pe stradă. Măştile nu sunt «trendy», ci poartă o semnificaţie aparte. În România, majoritatea celor de la Anonymous nu au bani de măşti, costă 40 de lei, sunt antisociali, deşi luptă pentru societate", a mai spus „anonul". Potrivit acestuia, în România gruparea a început abia acum să se unească.

Cine sunt Anonymous

Termenul a fost folosit pentru prima oară în 2003, pe site-ul 4chan, şi reprezenta o comunitate de utilizatori care coexistau anarhic, un „creier virtual". Dezvoltarea mişcării a pornit în 2008, când mai mulţi hackeri au început să lupte cu propriile arme împotriva instituţiilor care „greşeau". Ei distrug site-uri, preiau baze de date online sau schimbă paginile de start ale unor site-uri.

Deşi se ascund în spatele anonimităţii online, discuţiile dintre membri sunt realizate în locuri libere. Conturile de Twitter @YourAnonNews sau @AnonOps anunţă „raidurile" grupării, iar cei care vor să discute cu „anonii" o pot face prin intermediul clientului de chat IRC, la adresa irc.anonnet.org. Deşi pe internet s-a promovat ideea operaţiunii „Global Blackout" prin care Anonymous ar opri internetul la nivel mondial, mai mulţi reprezentanţi ai mişcării au spus că nu vor face niciodată acest lucru, deoarece „nu omorâm mediul în care acţionăm". Deviza mişcării este „Noi suntem Anonymous. Noi suntem legiune. Nu uităm. Nu iertăm. Aşteptaţi-ne". 

Anonii şi infracţiunile

Atacurile din ultimele săptămâni ale celor care se autointiluează ,,Anonymous România" acoperă cel puţin patru articole ale Legii privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

Spargerea site-urilor instituţiilor publice, cu încălcarea măsurilor de securitate se traduce în lege prin ,,accesul, fără drept, la un sistem informatic, în formă agravată, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 la 12 ani". 

Atacul la Institutul Naţional de Cercetare Optoelectronică - ,,transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic", infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Spargerea site-urilor instituţiilor şi postarea mesajelor ,,Hacked by Anonymous", ,,We Are Anonymous. Antisec. Expect us" -, fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept",  infracţiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

,,Operaţiunea ANRE", unde a fost nevoie de peste două zile pentru a reface site-ul oficial - „fapta de a perturba grav, fără drept, funcţionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ştergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricţionarea accesului la aceste date", infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite