Animalele rare sunt devorate de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de proteine îi determină pe oameni să vâneze cimpanzeii şi elefanţii din rezervaţiile naturale Speciile de animale din ţările africane sunt puse în pericol de către refugiaţii

Lipsa de proteine îi determină pe oameni să vâneze cimpanzeii şi elefanţii din rezervaţiile naturale

Speciile de animale din ţările africane sunt puse în pericol de către refugiaţii înfometaţi. Un studiu despre viaţa sălbatică din Africa, întocmit de WWF International şi organizaţia Traffic, arată că animalele sălbatice sacrificate sunt gătite şi consumate în timpul nopţii în taberele de refugiaţi din nordul Tanzaniei. Denumită "Night Time Spinach" ("Cina de la miezul nopţii"), cercetarea relevă că un mare număr de refugiaţi contribuie la degradarea habitatului şi la reducerea dramatică a faunei sălbatice.

Carnea animalelor sălbatice e în general mai ieftină decât decât cea de vită şi mult mai apetisantă, au constatat cercetătorii. "Felurile de carne sălbatică preferate de refugiaţii din Africa de Est au ajutat comunitatea internaţională să-şi dea seama de nevoile acestora", a declarat George Jambiya, autorul principal al studiului.

Acesta a mai spus că principala cauză pentru care refugiaţii africani mănâncă vânatul e că au o lipsă acută de proteine. Concluzia e că ei nu primesc suficientă hrană. Pe de altă parte, numeroase specii, precum erminele, bizonii şi în general animalele ierbivore, sunt în declin.

De la independenţa Tanzaniei, în 1961, mai mult de 20 de tabere de refugiaţi au fost instalate în apropierea rezervaţiilor, a parcurilor naturale sau a altor arii protejate.

Astfel, Tanzania găzduieşte cea mai numeroasă populaţie refugiată din Rwanda, Congo şi Burundi, ţări care au avut conflicte violente în ultimii ani. Specialiştii estimează că, începând din 1990, au fost consumate ilegal peste 7,5 tone de carne în numai două dintre principalele tabere de refugiaţi tanzaniene.

Refugiaţii au nevoie de mai multă hrană

"Ceva trebuie să nu meargă dacă refugiaţii care şi-au părăsit propriile ţări din cauza războaielor sunt acum nevoiţi să fugă din nou din calea focurilor de armă ale paznicilor din rezervaţii atunci când ei vânează animalele protejate", explică Simon Milledge, de la organizaţia Traffic. Organizaţiile pentru conservarea naturii spun că o soluţie pentru stoparea uciderii animalelor e suplimentarea porţiilor de carne pe care le primesc refugiaţii.

"Ce e mai trist e că aceia care depind cel mai mult de sursele de hrană sunt de obicei cei care plătesc cel mai greu preţ pentru biodiversitate", a declarat Dusan Lieberman, director pentru programe la WWF Internaţional.

Congolezii preferă cimpanzeii

Problema e cu atât mai gravă cu cât Tanzania e una dintre ţările cu cea mai bogată biodiversitate. Parcul Naţional Gombe, situat în apropierea unui sat congolez, e unul dintre locurile unde trăiesc cimpanzeii.

Cercetătorii au observat că aproape 85% din cimpanzei au dispărut şi nu numai din cauza bolilor, aşa cum se credea, ci pentru că populaţia din apropierea rezervaţiei obişnuieşte să consume carne de primate.
Experţii în protecţia animalelor spun că cimpanzeii vor fi dintre cele mai rare specii în viitor, dacă refugiaţii vor continua să trăiască în apropierea habitatelor acestora.

O situaţie similiară e şi în Zimbabwe, unde 80% din fauna sălbatică a dispărut după 2001. "Economia în declin din Zimbabwe a generat şomaj mai ales în rândurile fermierilor, care au devenit între timp braconieri", a declarat Raoul du Toit, de la WWF Africa de Sud. Estimările arată că jumătate din animalele sălbatice din rezervaţii au fost ucise, iar până în 2013 nu va mai exista niciun fel de animal.

Elefanţii, în pericol

Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", familia Paolillo, care locuieşte de 17 ani în Africa şi luptă pentru protecţia hipopotamilor care trăiesc în râul Turgwe, spune că vânătoarea e la ordinea zilei.

"Pentru hrană şi bani ucid totul, de la veveriţe până la elefanţi", spune Karen Paolillo. Şi elefanţii sunt puşi în pericol. Unul dintre poliţiştii din Zimbabwe, aflat în prezent la pensie, spune că, deşi autorităţile pretind că mai există 110.000 de elefanţi, în opinia lui nu mai sunt decât maximum 45.000.

"Dacă nu facem nimic, cât de curând nu va mai exista niciunul. Eu nu înţeleg cum, atunci când băştinaşii voiau să elimine elefanţii bolnavi, exista o presiune din partea întregii lumi şi toată lumea ţipa pentru a-i opri, iar acum nimeni nu mai zice nimic", spune poliţistul.

Reprezentanţii organizaţiei Traffic susţin că, pentru a stopa măcelul animalelor sălbatice din Africa, refugiaţii ar trebui să primească conserve de carne. "Refugiaţii primesc meniuri bazate pe cereale, seminţe uscate, hrană amestecată cu vitamine, ulei vegetal îmbunătăţit cu vitamina A şi sare iodată", a spus unul dintre reprezentanţii Programului internaţional pentru Hrană (WFP).

Rinocerii, pe cale de dispariţie

Organizaţiile pentru protecţia animalelor arată că şi rinocerii sunt în pericol din cauza braconajului. Patru din cele cinci specii africane de rinocer abia dacă se mai găsesc pe continentul african.

Directorul executiv al organizaţiei Traffic spune că cea mai gravă situaţie e în Congo şi Zimbabwe. Între 2003 şi 2005, populaţia de rinoceri din Congo a fost redusă la 40%, iar în Zimbabwe, cu 30%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite