Angela Merkel a făcut gimnastică alături de chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, aflat în vizită la Beijing, a ieşit la înviorare cu premierul chinez, Wen Jiabao, în celebrul parc din centrul oraşului, Changpuhe. Sosită în China pentru o

Cancelarul german, Angela Merkel, aflat în vizită la Beijing, a ieşit la înviorare cu premierul chinez, Wen Jiabao, în celebrul parc din centrul oraşului, Changpuhe. Sosită în China pentru o misiune de afaceri, doamna Merkel nu s-a sfiit să se alăture chinezilor care practicau un sport în vogă în parcuri, "tai-chi", gimnastica tradiţională de grup.
În prima sa vizită în China în calitate de cancelar, Merkel şi-a propus să ceară Beijingului să-şi asume un rol mai mare în politica internaţională, în acord cu marea sa pondere economică. În Iran, de exemplu, Germania ar dori să vadă o mai mare presiune asupra regimului ayatollahilor (pe care Beijingul refuză să-i ameninţe cu sancţiuni), iar în Sudan, o mai puternică implicare politică a Chinei, care pe plan economic este foarte activă în această ţară. Cancelarul german a venit în capitala chineză în fruntea unui desant economic de 40 de oficiali şi oameni de afaceri, între care ministrul german al economiei şi cel al transporturilor. Pe plan economic, Angela Merkel va aborda cu omologul său, Wen Jiabao, probleme precum pirateria şi încălcarea proprietăţii intelectuale în China, dar va asista şi la semnarea a circa 20 de acorduri bilaterale. Firme precum Siemens sau Lufthansa sunt foarte active în China, unde Siemens a construit, de exemplu, trenul cu levitaţie magnetică (Maglev) între Aeroportul internaţional Pudong şi centrul oraşului Shanghai. Merkel va merge şi la Shanghai, unde se va întâlni cu autorităţile municipale şi va rosti un discurs la Camera de Comerţ germană din această metropolă. În timpul reuniunii de lucru cu premierul chinez şi pe parcursul întrevederii cu preşedintele chinez, Hu Jintao, Angela Merkel nu s-a sfiit să abordeze şi aspecte legate de respectarea drepturilor omului. Ea a fost unul dintre cei mai mari critici faţă de ridicarea embargoului privind armele impus Chinei de către Uniunea Europeană după reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen în 1989. Astăzi, cancelarul german se va întâlni cu episcopul (Aloysius) Jin Luxian, membru al Bisericii catolice, care îi va prezenta situaţia cultelor în China.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite