Angajatorii intenţionează să schimbe Legea patronatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai sensibile puncte aflate în dezbatere: criteriile pentru dobândirea reprezentativităţii naţionale şi regulile afilierii Mâine, la Palatul Parlamentului, se va desfăşura o

Cele mai sensibile puncte aflate în dezbatere: criteriile pentru dobândirea reprezentativităţii naţionale şi regulile afilierii

Mâine, la Palatul Parlamentului, se va desfăşura o audiere publică în vederea modificării Legii patronatelor, în cadrul căreia organizaţiile interesate vor comunica autorităţilor poziţiile în legătură cu principalele schimbări. Înscrierile la cuvânt se mai pot face doar până astăzi, la ora 13.00.

Necesitatea modificării acestei legi vine în primul rând din faptul că au apărut diverse asociaţii care pretind că au "reprezentativitate naţională" şi îşi arogă, astfel, calităţi pe care nu le au. De aceea, prin viitorul act normativ - care acum se află în analiză la Camera Deputaţilor - se vor stabili criterii noi pentru obţinerea reprezentativităţii, contestate vehement chiar de unele confederaţii patronale.

Potrivit viitoarei legi, criteriile după care se pot înfiinţa organizaţiile patronale vor fi: domeniul sau sectorul de activitate, anvergura teritorială şi apartenenţa la categoria IMM; patronatelor li se va permite constituirea şi pe alte criterii, însă în acest caz ele nu vor putea fi luate în considerare la stabilirea reprezentativităţii.

Organizaţiile, obligate să se înregistreze din nou

De asemenea, pentru prima dată, se va interzice unui patronat să se afilieze simultan la mai multe organizaţii sectoriale sau teritoriale. Se va institui un Registru al Organizaţiilor Patronale, a cărui înfiinţare şi administrare va intra în atribuţiile instanţelor judecătoreşti.

Proiectul legislativ detaliază tipurile de servicii pe care organizaţiile patronale le pot oferi membrilor lor: informare, consultanţă şi asistenţă în toate domeniile. Întrucât modificările propuse sunt considerabile, s-a propus ca toate organizaţiile patronale existente să se reînregistreze conform noii legi.

11 ramuri economice, fără contracte colective

În prezent, există 32 de ramuri ale economiei naţionale în care ar trebui negociate, încheiate şi semnate contracte colective de muncă (CCM) între reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor reprezentative. În fapt, din cauză că partea patronală nu este reprezentată în toate sectoarele, au fost încheiate doar 21 de CCM, 11 ramuri economice fiind la ora actuală fără contracte colective de muncă. În absenţa acestora, angajaţii din respectivele domenii nu beneficiază de anumite drepturi legale privind condiţiile de muncă specifice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite