Angajatorii au început să acorde pensii facultative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii contribuie, în medie, cu de 60 lei pentru fiecare angajat, pentru a se încadra în deducerea fiscală de 200 euro Pe lângă asigurările medicale, abonamente la săli de fitness sau

Patronii contribuie, în medie, cu de 60 lei pentru fiecare angajat, pentru a se încadra în deducerea fiscală de 200 euro

Pe lângă asigurările medicale, abonamente la săli de fitness sau bonuri de masă, angajatorii au introdus, în pachetul salarial, pensia facultativă.

Ultimul contract anunţat în piaţă a fost semnat de Poşta Română cu ING, pentru 10.608 angajaţi, care oferă acest bonus celor cu cinci ani vechime în companie.

Studiile arată că angajaţii sunt orientaţi, în prezent, pe beneficii imediate, concrete, care să le asigure un suport în viitorul apropiat şi se gândesc mai puţin la pensie şi la economisire pe termen lung. Totuşi, angajatorii au început să introducă în pachetul salarial pensia facultativă, ca beneficiu.

3.000 de contracte noi pentru ING

În ţările din vestul Europei, angajatorii acordă suplimente financiare sub forma pensiilor facultative, fapt care reflectă o strategie pe termen lung.

Pentru că legea prevede o deducere fiscală pentru angajator din profit, companiile cotizează, în medie, cu 60 lei/angajat, conform sondajelor făcute printre administratori. Inclusiv ultimul contract încheiat între ING Asigurări de Viaţă şi Poşta Română, este la valoarea de 60 lei/angajat, pentru un număr de 10.608 de angajaţi. Fondul ales este ING Optim.

Poşta Română are aproximativ 36.000 de salariaţi, dar numai cei cu o vechime de cel puţin cinci ani în companie vor beneficia de această facilitate. Potrivit reprezentanţilor ING Asigurări de Viaţă, un număr de aproximativ 3.000 de contracte noi vor fi semnate până la sfârşitul lunii iunie.

BCR , pe primul loc la pensiile facultative

La sfârşitul lunii mai, BCR Asigurări de Viaţă era liderul pieţei pensiilor facultative, cu un număr de 21.763 de participanţi. Deşi are un singur fond administrat pe pilonul III, compania a reuşit, şi pentru sfârşitul lunii iunie să strângă un număr de aproximativ 23.000 de participanţi, şi active de 12,3 milioane euro.

"Nu putem divulga numele companiilor cu care am încheiat contracte şi care plătesc în numele angajaţilor, pentru că nu avem acordul lor", ne-a declarat Florentina Vizinteanu, director general al BCR Asigurări de Viaţă.

La rândul lor, reprezentanţii Allianz-Ţiriac Pensii Private spun că au strâns, până la data de 20 mai, un număr de 14.699 de participanţi pentru AZT Vivace şi 17.168 de participanţi pentru AZT Moderato.

Pentru fondul de investiţii cu grad mai mare de risc al Allianz contribuţia virată este de circa 70% din angajatori, iar la AZT moderato, cu grad de risc mediu, cotizează 55,2% din patroni.

Opt luni de negociere cu angajatorul

ING Asigurări de Viaţă se află în diverse stadii de negociere cu patru-cinci companii de dimensiuni mai mari pentru ai căror angajaţi vrea să acorde pensii facultative, a spus Cornelia Coman, directorul general adjunct al companiei.

"Un contract se încheie după o perioadă medie de circa opt luni de la data la care încep negocierile", a menţionat Coman."În viitor, mă aştept la o presiune din partea angajaţilor, prin intermediul sindicatelor. Vor fi mai mulţi factori care vor influenţa angajatorii", a adăugat directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Bram Boon, referindu-se la pensiile private facultative.

Boon a arătat că angajaţii ar trebui să se orienteze mai mult către pensiile facultative, deoarece pensia de stat şi cea obligatorie nu sunt suficiente pentru a le asigura un venit decent, dar a observat că angajaţii sunt interesaţi, în prezent, de beneficii imediate, precum creşterile salariale, abonamente la o sală de fitness sau bonuri de masă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite