UPDATE Angajaţii CNADNR, cercetaţi când de ANI, când de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile de avere ale mai multor angajaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au fost luate la bani mărunţi de Agenţia Naţională de Integritate.

Dorina Tiron, fost director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), nu este singurul oficial din clădirea de pe Dinicu Golescu intrat în atenţia organelor de justiţie. Dacă Dorin Debucean, fost şef pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de liberalul Ludovic Orban, era cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Dorina Tiron a stârnit doar interesul celor de la ANI, care i-au luat declaraţiile de avere la puricat după un articol apărut în presă în vara lui 2010 care vorbea despre încrengătura de relaţii de rudenie şi interese existente în cadrul Companiei, amintind şi de bijuteriile scumpe afişate de Tiron şi netrecute în declaraţia de avere.

Potrivit unor surse din cadrul ANI, în urma dezvăluirilor din presă s-au luat la puricat declaraţiile a şase angajaţi ai CNADNR. Dintre aceştia doar doi şi-au piedut între timp funcţiile: Dorina Tiron, care a fost demisă de la conducerea CNADNR când Anca Boagiu a preluat şefia Ministerului Transporturilor de la Radu Berceanu, şi Barbier Ovidiu, fost director variante ocolitoare. Nici Nely Ciobanovschi nu mai ocupă funcția de director Direcției proiecte din fonduri externe rambursabile.

După ce Boagiu i-a făcut vânt de la şefia Companiei, în urma unui control, Tiron s-a întors ca simplu angajat la Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi, pe care a şi condus-o în trecut.

În rest, toţi ceilalţi au rămas în funcţie. Mocanu Mihaela este în continuare director la direcţia proiecte din fonduri externe nerambursabile. Din declaraţia sa de avere reiese că are în cont 69.750 euro, în timp ce veniturile sale şi ale soţului sunt, la nivelul anului 2010 de 119.584 lei. De asemenea deţine două aparatamente şi două terenuri în Bucureşti. În declaraţia de avere completată pe 12 februarie 2010 nu era trecut absolut nimic.

Potrivit surselor din cadrul ANI, printre cei a căror declaraţie de avere a stârnit suspciuni se numără şi Buzatu Florin, şef serviciu. Potrivit declaraţiei sale de avere postată pe site-ul CNADNR, şi completată pe 26 noiembrie anul trecut, are un credit de 57.000 de euro. Veniturile familiei la nivelul anului 2009 nu depăşeau 57.689 lei. Acesta deţine, de asemenea, un apartament în Capitală.

Salarii anuale de peste 120.000 de lei

Nici Ciobanovschi Nely, fost director în cadrul CNADNR, nu stă rău la capitolul avere. Are un teren in Fundulea, două apartamente în Bucureşti, o casă tot în Capitală şi o casă de vacanţă la Ghermăneşti. În conturi are 69.976 de lei şi 15.000 de dolari. Potrivit declaraţiei de avere completată pe 8 iunie 2011, Ciobanovschi Nely a încasat de la CNADNR un salariu de 125.588 lei la nivelul anului trecut.

Şi directorul direcţiei tehnice calitate şi protecţia mediului, Dumitru Petre, este în vizorul ANI. Potrivit declaraţiei sale de avere, familia sa are un teren, un apartament în Bucureşti şi o casă la Ciorogârla. În conturi, directorul de la mediu din cadrul Companiei de Autostrăzi are 54.874 lei. Ce-i drept câştigul său salarial la nivelul anului trecut s-a ridicat la152.846 lei.

Dorin Debucean, cercetat şi nu prea de DNA

Dorin Debucean a fost numit la şefia Companiei de Autostrăzi în 2008 de către ministrul Transporturilor din acea vreme, liberalul Ludovic Orban. După alegerile parlamentare din toamna aceluiaşi an, când la Palatul Victoria s-a instalat Emil Boc secondat de Mircea Geoană, Radu Berceanu a ajuns şef la Transporturi şi l-a eliberat din funcţie pe Debucean, împreună cu alţi 23 de directori de companii din subordine, pe motiv că toţi aveau salarii prea mari.

Fostului şef de la CNADNR i s-au deschis ulterior mai multe dosare de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Într-unul din ele, procurorii anticorupţie îi impută lui Debucean că l-a împuternicit pe şeful Departamentului Juridic al CNADNR să semneze contractul de vânzare a unui teren în Oradea şi a patru case din Cluj către firma orădeană Prototip SRL, reprezentată de Valentin Pop, cu mult sub valoarea pieţei.

Dorin Debucean a declarat pentru adevarul.ro că în luna noiembrie a acestui an ar fi trebuit să afle deja să afle dacă a primit NUP sau dacă a fost trimis în judecată. Deocamdată nu ştie nimic.

Acesta nu a fost singurul dosar pe care fostul şef de la CNADNR îl are sau l-a avut la DNA.

Potrivit acestuia, DNA s-a interesat şi de acordarea unor contracte juridice cu o valoare mai mică de 125.000 de euro, precum şi de viitoarea autostradă Bucureşti-Ploieşti. "Acestea s-au cuplat în ianuarie 2010 la Bucureşti. Dosarul a fost finalizat anul acesta şi am primit NUP (neînceperea urmăririi penale)", a declarat acesta.

Un nou dosar pentru Debucean

În presă a citit şi că mai are un dosar deschis încă de acum trei ani. Obiectul acestui dosar este construcţia variantei ocolitoare a oraşului Timişoara, şi "reabilitarea sectorului de drum naţional Timişoara-Lugoj. Ambele lucrări au fost adjudecate de consorţiul JV Efklidis-Konoike-Aegek, valoarea totală fiind de 4.718.311.959 yeni japonezi. Ambele contracte au fost reziliate, potrivit Tir Magazin.

Potrivit lui Debucean toate dosarele au început să iasă la iveală după ce l-a dat în judecată pe fostul ministru Radu Berceanu în iunie 2009 pentru a-şi recupera funcţia. Dorin Debucean a fost angajat la şefia Companiei de Autostrăzi prin contract de mandat, al cărui termen expiră în septembrie 2012.

adevarul.ro a cerut lămuriri de la DNA privind dosarele în care este cercetat Dorin Debucean. Răspunsul oficial al instituţiei a fost unul scurt: "nu are calitatea de învinuit sau de inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie". Prin urmare Debucean a primit NUP si in dosarul terenului din Oradea si caselor din Cluj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite