"Anestezistul mi-a cerut 500.000 lei ca să o opereze pe fetiţa mea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama fetiţei, care a murit la Galaţi după o banală operaţie de apendicită, a aflat că fata ei nu mai e după ce o asistentă a strigat "aduceţi o lumânare" . Moartea a doi copii de doar

Mama fetiţei, care a murit la Galaţi după o banală operaţie de apendicită, a aflat că fata ei nu mai e după ce o asistentă a strigat "aduceţi o lumânare" .

Moartea a doi copii de doar cinci ani pe masa de operaţie la Spitalul de Copii "Sf. Ioan" din Galaţi scoate din nou la iveală un sistem neputincios. Un băieţel şi o fetiţă au venit acasă în sicrie, după operaţii simple de hernie şi, respectiv, apendicită. Părinţii micuţilor au jurat la mormântul copiilor că vor face tot posibilul pentru a face lumină în aceste cazuri. Pentru ei, singura speranţă e justiţia. Au făcut plângeri penale. Au trăit să vadă cum foi medicale se modifică peste noapte.

"Joi, 29.03.2007, fiica mea, Irimia Iulia Valentina, acuza dureri stomacale pentru care în comună i s-au dat medicamente contra indigestiei. Întrucât sâmbătă 31.03.2007, aceste dureri persistau, am venit la consult la cabinetul doctorului Bosciov, care după consult a spus că fetiţa are apendicită şi să merg imediat la spitalul de copii, unde a şi dat telefon.

La spital, infirmierele de la parter au făcut fişa de internare, i-au luat temperatura şi s-au exprimat că: "e bine că nu are temperatură", apoi au cântărit-o. Am mers la terapie intensivă, a venit doctorul Duca şi ne-a spus să avem răbdare, că nu este urgenţă. Mai erau cinci copii cu mamele lor, din care numai doi erau operaţi. După ce i-au operat pe ceilalţi, ultima a fost fetiţa mea. Anterior operaţiei i s-a făcut analiza de sânge, iar domnul anestezist m-a chemat în cabinetul său şi mi-a cerut 500.000 lei, pe care i-am dat imediat, doar să fie bine", a arătat în plângerea adresată procurorilor mama Iuliei Irimia, Lenuţa Irimia.

"M-a pus să semnez o fişă pe care scria că fata nu a suferit de afecţiuni pulmonare sau răceală", continuă mama. La ora 13.00, fetiţa a fost operată. Şase ore mai târziu a murit. Cauzele invocate de medici: bronho-pneumonie, diagnostic contrazis însă de specialiştii IML. "Norocul" familiei Irimia, dacă putem numi astfel o dramă, a fost că au văzut la televizor că, în urma unei operaţii de hernie, Justin Mihnea Nicolau, tot de 5 ani, a murit pe patul de spital. Fatalitatea le-a adus soţilor Irimia în faţă imaginea aceluiaşi medic anestezist care participase şi la operaţia fiicei lor: Pantelie Nicolcescu.

Găsit vinovat de moartea unui copil de 14 ani În urmă cu o lună, un medic anestezist de la Spitalul "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi a fost găsit vinovat de moartea unui băiat de 14 ani pentru că nu ar fi supravegheat îndeaproape evoluţia postoperatorie. Potrivit deciziei Comisiei de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi, un medic anestezist la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Galaţi nu a supravegheat starea de sănătate a unui adolescent de 14 ani după operaţia de apendicită la care băiatul fusese supus. Neglijenţa medicului anestezist a dus la decesul tânărului, au stabilit autorităţile sanitare.

Astfel de cazuri se sancţionează însă, de cele mai multe ori, cu mustrări. Răspunderea civilă împotriva cadrelor medicale în astfel de situaţii poate fi atrasă numai dacă există o faptă ilicită, dacă există un prejudiciu, dacă există legături între fapta ilicită şi prejudiciu. În penal, cercetările vizează în general infracţiunea de ucidere din culpă, pentru care pedeapsa maximă este de 7 ani. Judecat pentru ucidere din culpă Un caz care a ţinut prima pagină a ziarelor este cel al medicului anestezist Dinu Arhil, în vârstă de 70 de ani. Acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Pacienta sa, jurista Andreea Jarwan, 30 de ani, a murit la câteva ore după o operaţie de mărire a sânilor cu implant mamar.

Familia Andreei îi cere medicului despăgubiri în instanţă de un milion de euro. Uciderea din culpă a fost explicată de procurori prin faptul că Arhil nu a supravegheat în mod eficient pacienta în perioada postoperatorie. Astfel, au intervenit complicaţiile: "Instalarea unei insuficienţe respiratorii mixte determinate de drogurile anestezice folosite, urmată foarte rapid de insuficienţă cardiocirculară acută". Un raport medical mai releva că măsurile de resuscitare efectuate de medici au fost "ineficiente şi incomplete, în sensul că s-au folosit doze mici de adrenalină, iar resuscitarea a fost făcută la 35 de minute de la instalarea stopului cardiorespirator".

O asistentă a strigat pe hol: aduceţi o lumânare, după care mi s-a făcut rău Lenuţa Irimia, mama Iuliei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite