Andris Piebalgs: "Tacticienii din energie ar trebui concediaţi imediat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru energie ştie ce trebuie să se întâmple cu "băieţii deştepţi" şi cere investiţii pentru creşterea eficienţei Comisarul european pentru energie Andris

Comisarul european pentru energie ştie ce trebuie să se întâmple cu "băieţii deştepţi" şi cere investiţii pentru creşterea eficienţei

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a vizitat România la sfârşitul săptămânii trecute. El a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi cu ministrul român al economiei, Varujan Vosganian, despre noua strategie energetică a Uniunii şi crearea pieţei comune a energiei în UE.

Comisarul a atras atenţia asupra problemei eficienţei energetice din România şi a îndemnat la diversificarea metodelor de producere a electricităţii şi combustibililor. Andris Piebalgs este cetăţean leton şi a fost ministru al educaţiei şi al finanţelor în guvernul ţării sale. A fost ambasador al Letoniei la Uniunea Europeană şi a răspuns, în cadrul Ministerului de Externe, de relaţia cu autorităţile de la Bruxelles. Este membru al Comisiei Europene din anul 2004.

- În Europa se vorbeşte foarte mult despre dependenţa de resursele energetice provenite din spaţiul rusesc. Consideraţi că reducerea acestei dependenţe trebuie să reprezinte o prioritate?
- Cred că problema reducerii dependenţei energetice faţă de Rusia nu este principala problemă. Principala problemă este garantarea siguranţei resurselor. Adevărata problemă nu o reprezintă Rusia, adevărata problemă constă în creşterea cererii de resurse energetice şi faptul că oferta nu corespunde cererii. Deci problema nu este Rusia! Acum vorbim despre siguranţa globală, despre diversificarea resurselor şi a surselor de energie.

- Aţi afirmat că statele membre trebuie să investească pentru a menţine nivelul preţurilor la energie, în condiţiile în care nu este de aşteptat ca preţul petrolului să scadă semnificativ în perioada următoare. La ce fel de investiţii vă referiţi?
- Mesajul pe care multă lume încă nu l-a înţeles este acela că vremea energiei ieftine s-a sfârşit. Din păcate, aceasta este concluzia l-a care s-a ajuns. Preţul bariliului este de aproximativ 60 de dolari şi ştim că există o corelare între preţul gazului şi al petrolului. Există o diferenţă faţă de preţul cărbunelui, iar preţul uraniului s-a triplat în ultimul an. Deci nu ne putem aştepta să avem aceleaşi preţuri pentru resursele energetice. Principala preocupare este să obţinem mai mulţi furnizori, pentru că, dacă avem unul singur de gaz sau petrol, atunci eşti mult mai dependent de preţ. Astfel vei fi nevoit să plăteşti orice preţ ţi se cere, deoarece oamenii au nevoie de aceste resurse energetice. Din acest motiv încercăm să asigurăm mai multe rute de aprovizionare, precum cele din Iran şi Irak. Şi invităm şi alte ţări să se implice, precum Italia şi Marea Britanie. Este ştiut că atâta vreme cât ai un singur furnizor, nu te poţi aştepta ca preţurile să scadă. Ceea ce cred că a fost trecută cu vederea este problema reînnoirii surselor de energie.

- Dar toate aceste investiţii în diversificarea resurselor sunt extrem de costisitoare.
- Da, astăzi poţi spune că sunt scumpe, însă mâine vechiul preţ va fi de trei cifre şi nu va mai apărea la fel de scump. Problema este că nu avem prea multe surse de energie. Până acum avem hidrocarburile şi energia nucleară, care are şi ea propriile limitări, iar timpul necesar construirii unei centrale nucleare impune alt gen de limitări. Dacă începi să creezi tehnologie, aceasta va fi utilizată. Un bun exemplu este cel al unei uzine din Hamburg care crea generatoare de vânt, turbine, foarte bune şi eficiente din punct de vedere ecologic. Cineva din India a cumpărat două astfel de generatoare deoarece şi el dorea să evolueze, capacitatea sa de producţie să se îmbunătăţească. Acesta a investit în generatoare, plătind dublu preţul. Explicaţia sa a fost surprinzătoare. A afirmat că nu se teme să investească o sumă destul de mare, deoarece el vede piaţa dezvoltându-se. În Statele Unite, piaţa surselor de energie evoluează, în China evoluează, astfel este vorba despre un nou tip de piaţă. Este bine să investeşti în înnoire deoarece poţi crea tehnologie pe care o poţi vinde. Deţinătorii de acţiuni, care au investit în energie, sunt acum oameni foarte bogaţi, deşi în momentul investiţiei au dat dovadă de un mare curaj.

"Ceea ce se întâmplă nu este logic!"

- Ce părere aveţi despre piaţa energiei în România? Putem vorbi despre o piaţă normală, una concurenţială?
- Putem spune că piaţa românească se află pe drumul cel bun, însă mai sunt multe de făcut înainte de a putea spune că este comparabilă cu cea din Marea Britanie, de exemplu. Are multe plusuri, conţine baze corecte de marketing, are mai multe tipuri de surse de energie. Trebuie să ţinem cont că piaţa britanică a beneficiat de un timp mai îndelungat de dezvoltare, însă şi piaţa românească trebuie să încerce să ţină pasul, să ajungă la un nivel asemănător. Ceea ce şi Uniunea Europeană, ca întreg, trebuie să înţeleagă că această piaţă energetică se diferenţiază de celelalte tipuri de pieţe, nu are acelaşi ritm de dezvoltare.

- Aţi auzit despre "băieţii deştepţi" din sectorul energetic românesc?
- Am auzit, însă nu am înţeles exact despre ce este vorba, poate ar trebui să se pună în ecuaţie ceea ce se întâmplă cu adevărat.

- Ce vreţi să spuneţi?
- Dacă am înţeles corect, ceea ce se întâmplă este că o companie încheie un contract cu clienţi diferiţi, trataţi diferit. Însă, întrebarea mea este, cine a fost managerul companiei sau cine a fost în comitetul de conducere al companiei, deoarece acesta ar trebui să-l concedieze pe managerul care a acţionat într-un fel ce a dăunat eficienţei şi profitului. Ca producător aş fi interesat să stabilesc preţul pentru toţi consumatorii, cât de sus posibil, şi dacă aş vrea să merg pe preţuri mai mici aş folosi această strategie numai pentru clienţii cu un contract uriaş. Însă această opţiune nu este niciodată uşoară, şi ceea ce se întâmplă în realitate este un pic paradoxal, nu este logic din niciun punct de vedere, iar oamenii, tacticienii, ar trebui concediaţi de conducere imediat, deoarece ei aduc pierderi companiei. Asta este ceea ce nu înţeleg, deoarece aceşti oameni nu sunt concediaţi, ba din contră, continuă să conducă compania.

- Poate este doar un nivel de tranziţie către o piaţă normală, nu credeţi?
- Cred că este un lucru la care şeful companiei ar trebui să reflecteze. Este vorba de un câştig al statului sau o pierdere a statului. Pentru cel ce conduce compania, această problemă este în detrimentul companiei. Ceea ce se întâmplă în acest caz este suprataxarea clienţilor. Acest lucru înseamnă pentru mine o încercare a acestor oameni de a se ridica pe costurile companiei.

Bursa de energie este singura soluţie

- Aţi vorbit cu preşedintele Băsescu şi cu ministrul Vosganian despre "băieţii deştepţi" din energie?
- Da, am vorbit despre asta. În general, s-a lansat problema preţurilor preferenţiale, despre politica schimbului. Întotdeauna trebuie să vorbim despre o bursă a energiei, altfel mereu vor apărea tot felul de întrebări şi de idei de manipulare. Cel puţin preşedintele şi ministrul sunt conştienţi de ceea ce se întâmplă. Piaţa de energie, în cuplu, cum este cazul Franţei şi Belgiei, este importantă deoarece se foloseşte energia tot mai eficient. Bursa de energie este singura soluţie în Europa şi numai atunci eu şi guvernul român vom fi mulţumiţi.

- Este posibilă o bursă de energie şi la nivel regional?
- Bineînţeles, singura condiţie este buna cooperare.

Pentru România, importantă este eficienţa

- Strategia economică a României este bazată în special pe cărbune şi pe gaz. Trebuie ca aceste lucruri să se schimbe cât mai rapid?
- Cred că cel mai bine este să ai diversitate. Nu ar trebui exclus nimic din această combinaţie de resurse. Nu cred că amestecul de resurse este rău. Aş spune că pentru România cea mai mare provocare ar fi însă eficientizarea energiei. Ideea ar fi să se înceapă să se investească în eficientizarea energiei în sectorul public şi oferirea condiţiilor necesare ca industria să se restructureze, deoarece, altfel, România se va confrunta cu mari probleme.

- Preşedintele Băsescu a vorbit nu de mult despre energia nucleară ca despre o prioritate pentru România. Dar din câte ştim, la nivel european au existat anumite rezerve faţă de energia nucleară. Care este părerea dumneavoastră în legătură cu energia nucleară?
- Energia nucleară va rămâne în Uniunea Europeană şi trebuie să continuăm să stabilim standarde înalte. Din punctul meu de vedere însă, priorităţile sunt: eficienţa şi dezvoltarea unor noi tehnologii.

- În acest moment, situaţia centralei de la Kozlodui mai reprezintă o problemă pentru Comisie?
- Condiţiile sunt foarte clare. Este vorba despre închiderea a două unităţi. Primul-ministru din Bulgaria m-a asigurat că nu există deficit de energie în această ţară. Se va continua să se producă energie nucleară, însă unităţile care nu corespund vor rămâne închise. Nu cred că se va schimba această situaţie deoarece există o decizie de care trebuie să se ţină cont, în caz contrar se va ajunge din nou la negocieri. Şi rezultatul nu va fi altul.

- Conducta Constanţa-Triestiţa este o prioritate pentru UE?
- Pentru mine o prioritate îl constituie proiectul energetic, referitor la gaz. Până acum, proiectele europene au uitat electricitatea. Uniunea Europeană trebuie să fie atentă asupra rutelor de transport a petrolului, pentru că principala problemă nu o constituie gazul, ci petrolul.

Impresii despre România

- Sunteţi pentru prima dată în România?
- Da, şi de aceea îmi este greu să vorbesc despre această ţară. Însă am început să înţeleg anumite lucruri, să cunosc lume nouă. Este o experienţă plăcută.

- Vi se pare o ţară europeană?
- Eu vin dintr-o ţară membră şi, pentru mine, România este în mod automat o ţară europeană. Europa este diferită în Portugalia, de exemplu, faţă de Finlanda. Dar atâta timp cât este ţară membră, i te adresezi ca atare. Pentru mine, România este ţară membră a Uniunii Europene, nu este niciun dubiu. Într-adevăr, diferă în anumite aspecte, precum oamenii şi întâmplările trăite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite