Andrei Pleşu despre Vaclav Havel: Intelectualii români nu au avut ascutişul şi radicalitatea gestului lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu

Scriitorul român a declarat că fostul preşedinte ceh, care a murit sâmbătă, era un om care a rămas el însuşi în ciuda tuturor tulburărilor prin care a trebuit să treacă.

"Nimeni nu a riscat în România, cât a riscat Havel. Nici intelectualii români nu au avut ascutişul şi radicalitatea gestului pe care l-a avut un Havel sau un Michnik în perioada dinainte de 1989. La noi, prietenii lui Havel au apărut după '89. Aud şi acum politicieni români care se laudă cu prietenia lui, care îl tutuiesc, care se grăbesc să se manifeste ca prezenţi în anturajul lui, când în realitate ei au făcut de-abia târziu un gest recuperator şi nemeritat", a spus Pleşu pentru rfi.ro

Andrei Pleşu îl admiră pe Vaclav Havel deoarece a reuşit să-şi păstreze integrtatea. "Havel era ceea ce aş numi un om întreg, un om normal, un om care nu s-a smintit din cauza prestigiului pe care l-a căpătat pe bună dreptate. A fost un om căruia i-a fost frică şi a mărturisit-o. A fost un om care a trecut prin crize de panică şi de nesiguranţă, pe care le-a învins întotdeauna nu în numele unui eroism factic, ci în numele exact al normalităţii. Un om care a înţeles să rămână el însuşi, dincolo de toate tulburările interioare prin care a trebuit sa treacă. Un erou adevărat nu e un fel de vietate anesteziată la frică, ci cineva care asuma drama, teama şi riscul cotidian.", a mai spus scriitorul român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite