Andreea Răducan, despre pregătirile pentru Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta gimnastă îmbină două pasiuni, sportul şi jurnalismul, în emisiunea "Cum se face un campion" TVR 1, sâmbătă, ora 14.20 Andreea a făcut un periplu pe la toate echipele de

Fosta gimnastă îmbină două pasiuni, sportul şi jurnalismul, în emisiunea "Cum se face un campion"

TVR 1, sâmbătă, ora 14.20

Andreea a făcut un periplu pe la toate echipele de sportivi români care participă la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Andreea Răducan face o emisiune de televiziune, lucrează la Fundaţia Olimpică Română, unde este coordonator relaţii publice şi este membră fondatoare a proiectului "Fundaţia Casa Campionilor", iniţiat de foştii ei antrenori Mariana Bitang şi Octavian Bellu. Într-un interviu, Andreea vorbeşte despre provocarea pe care a reprezentat-o pentru ea televiziunea şi despre proiectul "Cum se face un campion".

Adevărul: Ce te-a atras spre televiziune?

Andreea Răducan: În 2004, am primit invitaţia Televiziunii Române de a colabora la Jocurile Olimpice de la Atena. Deşi nu aveam niciun fel de pregătire.

În inconştienţa mea am acceptat şi s-a dovedit a fi o colaborare mai mult decât benefică. Ulterior am ales să urmez cursurile de Jurnalism, la master în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, după care au urmat alte proiecte şi colaborări pe TV.

- Vei mai continua pe drumul televiziunii dacă vei mai avea ocazia?

- De câte ori voi avea ocazia şi proiecte care să mă mobilizeze am s-o fac cu mare drag.

- Cum a luat naştere acest proiect - "Cum se face un campion"?

- "Cum se face un campion" nu înseamnă pentru noi doar un format tv. În strategia noastră, toate proiectele legate de promovarea şi susţinerea sporturilor de mare performanţă vor fi grupate sub această denumire. Serialul difuzat de TVR 1 este doar lansarea acestui program al nostru.

Şi când am realizat acest format, ne-am dorit să atingem câteva obiective: să arătăm frumuseţile şi particularităţile fiecărui sport, să atragem atenţia părinţilor că-şi pot îndruma copiii către un sport sau altul pentru că astfel ei vor creşte mai sănătos şi, în plus, au toate şansele să facă sport de mare performanţă.

Şi ne-am dorit să promovăm valorile reale ale sportului - rigoare, disciplină, ambiţie, dorinţa de a fi învingător, fairplay, să arătăm că avem în sport oameni minunaţi care nu se gândesc doar la succesul lor, ci fac performanţă în echipă, se antrenează ştiind că în competiţii mondiale ne reprezintă pe noi toţi. Sportul nu este în cădere liberă, am spus asta foarte des în ultimul timp.

Avem sportivi valoroşi, oameni cu mult talent, foarte devotaţi şi ei ne vor reprezenta în curând la Beijing. Am vrut să vorbim despre ei, ştiind că merită din plin încurajarea şi admiraţia noastră.

- Ce a însemnat pentru tine să faci acest periplu pe la toate echipele de sportivi români care vor participa la Jocurile Olimpice de la Beijing?

- Am făcut sport de performanţă. Îmi sunt familiare munca, sacrificiile şi programul deloc lejer dintr-un cantonament. Dar ştiam că fiecare sport se deosebeşte prin ceva. Am văzut aşa ce înseamnă pentru ei Olimpiada, unii fiind la prima participare, am ascultat cu ce mândrie povestesc alţii despre cele 2, 3 sau chiar 4 participări la cea mai importantă competiţie sportivă.

- La lansare, reprezentanţii Federaţiei Olimpice Române au spus că proiectul nu se va limita doar la această emisiune. Ce proiecte urmează?

- Ne dorim să organizăm cât mai multe evenimente în diferite sporturi. Ţintele noastre sunt, aşa cum reiese din fiecare episod al serialului, consolidarea bazei de selecţie în fiecare sport, promovarea sporturilor de mare performanţă şi a sportivilor care ating excelenţa.

- Ai trăit şi tu o astfel de experienţă înainte de Olimpiada de la Sydney. Spune-ne, cât de greu "se face un campion"?

- Un campion nu se face înainte de Olimpiadă, pocnind din degete şi nici nu se naşte campion. Pe lângă talent, e nevoie de multă muncă, de dăruire, de voinţă şi un dram de noroc, de ce să nu recunoaştem. Sunt câteva sacrificii pe care sportul de performanţă le cere şi trebuie să fii dispus să le faci, să îţi doreşti.

- Ce şanse crezi că au fetele din lotul de gimnastică la Jocurile Olimpice?

- Fiecare sportivă pleacă la drum cu gândul că în ziua competiţiei va reuşi să prezinte, în cel mai frumos exerciţiu, munca pe care a depus-o pe parcursul anilor. Şi ele sunt conştiente că nu le va fi uşor deloc, dar locul I nu este rezervat nimănui, aşa că nu le rămâne decât să lupte pentru el.

Andreea, o campioană

1989 - La şase ani a concurat la campionatele naţionale de gimnastică de la Deva.

1998 - Primul concurs ca gimnastă la lotul olimpic - Sankt Petersburg, Rusia

1999 - Primul aur mondial - Tianjin.

2000 - Participarea la Jocurile Olimpice de la Sydney

2001 - Campionatele Mondiale de la Gent, Belgia

2004 - Jocurile Olimpice văzute altfel decât din postura de gimnastă. Andreea a comentat la TVR Olimpiada de la Atena.

2006 - A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii de Vest din Timişoara.

2007 - "Vrem medalia înapoi!" - campanie iniţiată de câţiva dintre colegii ei pentru redobândirea medaliei de aur, retrasă pe nedrept în finala de individual compus a Jocurilor Olimpice de la Sydney 2000.

"Cum se face un campion" nu înseamnă pentru noi doar un format tv. În strategia noastră, toate proiectele legate de promovarea şi susţinerea sporturilor de mare performanţă vor fi grupate sub această denumire.
Andreea Răducan, fostă gimnastă

Am văzut aşa ce înseamnă pentru ei Olimpiada, unii fiind la prima participare, am ascultat cu ce mândrie povestesc alţii despre cele 2, 3 sau chiar 4 participări la cea mai importantă competiţie sportivă
Andreea Răducan, fostă gimnastă

Un campion nu se face înainte de Olimpiadă, pocnind din degete
Andreea Răducan, fostă gimnastă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite