Andreea Fried :„Sistemul sanitar este în comă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalul Focus de la Prima TV continuă campania „Stop indiferenţei“ şi se concentrează, de această dată, pe situaţia sistemului medical din România.Prezentatoarea Focus Andreea Fried s-a implicat în noua etapă a campaniei. Ea încearcă să atragă atenţia asupra problemelor din sistem.

Care crezi că este cea mai urgentă schimbare necesară în sistemul sanitar?  

În primul rând, cred că este nevoie de modificarea percepţiei asupra raportului medic-pacient şi viceversa. În plus, există multe legi care nu aduc niciun beneficiu sistemului de sănătate, pentru că nu sunt respectate. Şi mai cred că autorităţile ar trebui să reanalizeze modul în care sunt gestionate resursele financiare ale spitalelor.  

Cine crezi că este principalul vinovat pentru situaţia actuală?

Starea deplorabilă a întregului sistem de sănătate din România se datorează celor care s-au aflat în fruntea Ministerului Sănătăţii ani de-a rândul. Aceştia, în loc să fie preocupaţi de rezolvarea problemelor din sistem, au pierdut timpul ocupându-se de propria lor imagine mediatică. O bună parte din vină cred că o au şi unii manageri de spitale, care nu au gestionat corect fondurile primite.  

Ce ne poţi spune despre materialele prezentate în cadrul campaniei?  

Sunt materiale şocante despre dotările deficitare ale spitalelor, despre lipsa cadrelor medicale, criza transfuziilor de sânge, lipsa informaţiilor necesare, despre boli incurabile şi multe alte subiecte de interes. În cadrul lor se vor regăsi opiniile tuturor autorităţilor din domeniul medical.  

Ai trecut prin vreo întâmplare legată de sistemul sanitar care să te revolte?  

Din punctul acesta de vedere, pot spune că am avut noroc. Nu am avut probleme de sănătate grave şi nici părinţii mei. Însă scrisorile care vin zilnic la redacţie şi ştirile pe care le vedem oră de oră la televizor sunt de-a dreptul şocante. Cum poţi tu, ca medic, să nu operezi un pacient,decât contra unei sume de bani? Sau cum să uiţi ustensile în corpul unui om, ori să intri beat în sala de operaţie? 

Dacă ar fi să caracterizezi situaţia sistemului sanitar în câteva cuvinte, care ar fi acestea?

Sistemul sanitar românesc este asemenea unui copil scăpat de sub control. Părinţii, în cazul nostru autorităţile, nu au stabilit nişte reguli clare. Ca atare, suferă ambele părţi. Însă nu este totul pierdut. Şanse de recuperare sunt, trebuie doar să vrei. 

Crezi că în România este necesar să dai şpagă pentru a fi tratat corespunzător?  

Din păcate, da. Dacă nu dai o sumă minimă unei asistente, nu îţi dă nici măcar un pahar cu apă. Acest lucru se întâmplă, chiar dacă fiecare medic a jurat la începutul carierei să-şi trateze fiecare pacient cu echidistanţă şi cu aceeaşi dăruire.

image

Dacă nu dai o sumă minimă unei asistente, nu îţi dă nici măcar un pahar cu apă.

image


Andreea Fried
prezentatoare Focus

Stop indiferenţei

Prima etapă a campaniei derulate de Prima TV s-a concentrat pe găsirea unor copii dispăruţi.Datorită campaniei „Stop indiferenţei“, o fetiţă a fost găsită şi s-a întors la familia ei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite