Anchetele, efectuate doar la lumina zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup parlamentar vrea ca procurorii să facă acte de urmărire penală doar până la ora 20.00 Un grup de 14 parlamentari PRM a cerut modificarea Legii privind organizarea judiciară. Una

Un grup parlamentar vrea ca procurorii să facă acte de urmărire penală doar până la ora 20.00

Un grup de 14 parlamentari PRM a cerut modificarea Legii privind organizarea judiciară. Una din modificările propuse se referă la programul de lucru al procurorilor. În opinia parlamentarilor, aceştia ar trebui să efectueze anchetele şi actele de urmărire penală doar între orele 08.00 - 20.00.

Parlamentarii în cauză nu au luat în calcul nici măcar faptul că infracţiunile constatate în flagrant nu pot fi programate "la secundă".

Proiectul privind modificarea Legii de organizare judiciară este, în acest moment, trimis pentru avizare la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat. Potrivit expunerii de motive, acest orar strict al anchetatorilor "se impune ca, din comportamentul procurorilor, să dispară resentimentele din perioada stalinistă şi socialistă, când anchetele se făceau noaptea, cu lumina reflectoarelor îndreptată asupra celor anchetaţi". Consiliul Superior al Magistraturii a dat, în urmă cu o săptămână, aviz negativ acestei modificări şi a motivat că textul propus vine în contradicţie cu prevederile Codului de procedură penală. "Or, dacă am accepta textul propus, ar însemna că, după orele 20.00, procurorul nu poate constata şi cerceta niciuna dintre infracţiunile care sunt de competenţa sa exclusivă - tocmai gravitatea acestor infracţiuni fiind motivul pentru care legiuitorul a impus a fi instrumentate de procuror", se arată în avizul negativ al CSM. Consiliul aminteşte, din categoria cazurilor grave, infracţiunile de terorism, corupţie, traficul de droguri, traficul de persoane ş.a.

Consiliul Legislativ: "Există riscul să dispară probe"

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil modificărilor, dar a propus eliminarea paragrafului privind programul procurorilor. Consiliul a atras atenţia că dacă va intra în vigoare, va avea ca efect paralizarea anchetelor. "Menţionăm astfel, cu titlu de exemplu, cazul actelor de cercetare la faţa locului în cazul infracţiunilor de omor, a căror efectuare nu poate fi amânată pentru încadrarea în limitele orare impuse de textul propus, existând riscul dispariţiei sau alterării urmelor infracţiunii, precum şi al mijloacelor materiale de probă. Aceeaşi situaţie subzistă şi în cazul cercetării infracţiunilor flagrante", se mai arată în motivarea Consiliului Legislativ.

Parlamentarii PRM mai propun ca procurorii să nu intre în sala de judecată odată cu judecătorii, iar reprezentanţii Ministerului Public trebuie să stea la aceeaşi bară cu avocaţii, întrucât "părţile din proces, aflate în sală, pot face interpretări şi au îndoieli faţă de obiectivitatea actului de justiţie".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite