Anchetarea lui Nagy, conflict diplomatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Budapesta au transmis oficialităţilor române că cercetarea penală la care sunt supuşi ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, şi alţi patru

Autorităţile de la Budapesta au transmis oficialităţilor române că cercetarea penală la care sunt supuşi ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, şi alţi patru demnitari UDMR are conotaţii etnice

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Laszlo Szoke, a avut, miercuri, o întrevedere cu ambasadorul României la Budapesta, Irina Comaroschi, căreia i-a făcut mai multe reproşuri cu privire la relaţiile româno-maghiare.

Szoke s-a plâns de faptul că mai mulţi demnitari UDMR sunt anchetaţi penal, precum şi de declaraţiile lui Băsescu privind politica Ungariei faţă de minorităţi.

"Ar fi în folosul ambelor ţări dacă (...) implicarea politică la nivel naţional a comunităţii etnice maghiare nu ar fi pusă în pericol de acţiuni tactice, pe termen scurt", a spus purtătorul de cuvânt al MAE de la Budapesta, Gyorgy Odze.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt, cei doi oficiali au mai discutat, la Budapesta, despre legea română privind minorităţile naţionale. Secretarul de stat a dorit să afle detalii despre perspectiva aprobării, în Parlamentul României, a legislaţiei privind minorităţile naţionale.Replica autorităţilor române a apărut ieri, când Ministerul de Externe de la Bucureşti a precizat că urmărirea penală împotriva demnitarilor UDMR nu are conotaţii etnice.

"MAE al României, ca instituţie omoloagă a MAE ungar, are datoria să sublinieze în acest context că toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii, indiferent de apartenenţa etnică şi că, la fel ca în orice stat democratic, procedurile judiciare în materie penală nu pot fi obiect al evaluării publice până la finalizarea acestora. Urmărirea penală nu vizează în niciun stat de drept cazuri bazate pe criteriul etnic", se arată într-un comunicat al autorităţilor de la Bucureşti. MAE de la Bucureşti mai arată că situaţia de la Universitatea Babeş-Bolyai se află exclusiv la latitudinea acestei instituţii de învăţământ superior.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite