Anchetarea lui Munaf, imposibilă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierea lui Mohammad Munaf, în Irak, prin o comisie rogatorie sau prin videoconferinţă este imposibilă. Acest mesaj a fost transmis pe data de 12 iulie, în termeni diplomatici, de către

Audierea lui Mohammad Munaf, în Irak, prin o comisie rogatorie sau prin videoconferinţă este imposibilă. Acest mesaj a fost transmis pe data de 12 iulie, în termeni diplomatici, de către însărcinatul cu afaceri al României la Bagdad, consilierul Cristian Voicu.

Într-o scrisoare ataşată la dosarul din România, Cristian Voicu a făcut o radiografie la zi a situaţiei din Irak. Diplomatul a răspuns unei solicitări făcute de magistratul Geanina Arghir, cea care instrumentează la Curtea de Apel Bucureşti dosarul de terorism al lui Mohammad Munaf, şi care voia să afle situaţia juridică exactă şi locul de detenţie al acestuia. Judecătorul ar fi vrut să audieze alţi nouă martori - parteneri de afaceri ai lui Munaf şi complici irakieni.

"Reamintim faptul că responsabilii irakieni au subliniat, în repetate rânduri, că Mohammad Munaf, precum şi celelalte persoane solicitate nu au cetăţenie română, că între România şi Irak nu există niciun acord de cooperare juridică, iar sistemul juridic irakian - bazat pe legea Coranului - este (total) diferit de cel românesc (cu trimitere la solicitările de comisie rogatorii, practică inexistentă în dreptul irakian)", arată în scrisoarea sa diplomatul.

Voicu mai arată că, urmare a situaţiei existente, Ministerul Justiţiei irakian are posibilităţi de acţiuni limitate, cooperare defectuoasă cu alte autorităţi, iar priorităţile acestuia "sunt nu numai foarte mari ca volum, ci şi complicate (între 300 şi 400 de arestări zilnic, numeroase cazuri de terorism etc.), iar resursele nu pot satisface nici jumătate din solicitări".

Ţinut într-o locaţie secretă

Condamnat la moarte prin spânzurare de instanţele irakiene, Mohammad Munaf este, potrivit diplomatului, în custodia americanilor, dar într-o locaţie necunoscută. "Vă informăm că Mohammad Munaf se află în custodia autorităţilor militare americane, iar acestea nu au făcut cunoscut autorităţilor irakiene locul exact al detenţiei sale", mai arată Cristian Voicu.

Din ultimele date din dosar, aflate la dispoziţia românilor, Munaf figura în baza militară americană Camp Cropper din Bagdad. Adjunctul ministrului justiţiei irakian, Posho Ibrahim Ali Dezaie, a scris şi el o scrisoare omologilor din România în care arată că audierea lui Munaf prin videoconferinţă este imposibilă. "Legea irakiană nu permite unei părţi străine să ancheteze o persoană care a făcut o crimă în Irak. Intervenţia noastră a avut ca obiectiv facilitarea contactării (audierii) deţinutului, fără a însemna aprobarea pentru desfăşurarea unei anchete", mai arată oficialul irakian.

Mohammad Munaf a fost arestat imediat după eliberarea jurnaliştilor români răpiţi la Bagdad în martie 2005. După un proces judecat în mare taină, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru acte de terorism. El a declarat recurs la instanţa supremă din SUA. În România, Munaf este judecat separat de complicele său Omar Hayssam, pentru care judecătorii au şi dat un verdict în primă instanţă: 20 de ani de închisoare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite