Anchetă în cazul medicului care a încurcat bebeluşii în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calvarul familiei din comuna vrânceană Moviliţa care susţine că medicii de la Spitalul Judeţean "Sf. Pantelimon" din Focşani i-au schimbat fetiţa moartă cu un băiat este departe de a se

Calvarul familiei din comuna vrânceană Moviliţa care susţine că medicii de la Spitalul Judeţean "Sf. Pantelimon" din Focşani i-au schimbat fetiţa moartă cu un băiat este departe de a se termina.

Nicoleta Năstasă (25 de ani) susţine că a născut pe 24 iunie o fetiţă, în prezenţa doctorului Ioan Plăcintă şi a medicului Marin Popescu, şeful Secţiei Obstetrică-Ginecologie, iar vineri, medicii i-au spus că este băiat. Doctorii susţin însă că fetiţa era de fapt băiat.

"Pacienta a născut un făt mort de sex masculin, în greutate de 3.600 de grame. Fătul a decedat prin asfixiere, cordonul ombilical fiind între craniul copilului şi bazinul osos al mamei. S-a făcut confuzie doar în biletul de ieşire, pentru că în toate documentele apare băiat", a declarat Doina Carteleanu, directorul medical al Spitalului "Sf. Pantelimon" din Focşani.

Confuzie doar în biletul de ieşire

Nicoleta Năstasă şi soţul, Sorin (34 de ani), îi acuză pe medici şi de faptul că ar fi provocat moartea copilului. "Chiar dacă testul ADN va stabili că de fapt am avut băiat, noi o să-l îngropăm şi după aceea mergem mai departe. Noi am cerut de trei ori să se facă cezariană, doctorul Plăcintă a spus mereu <> , pentru ca doctorul Popescu să-i provoace naşterea", povesteşte Sorin Năstasă.

"În registrul de naşteri s-a consemnat că fătul este de sex masculin. Am încercat să le explic că nu a existat nicio confuzie, în condiţiile în care a fost singurul copil depus mort pe data de 24 iunie. În biletul de externare este o inadvertenţă.

Eu am pus parafa, este greşeala mea şi îmi asum responsabilitatea", a replicat medicul Ioan Plăcintă. Colegiul Medicilor şi poliţia abia sunt la începutul anchetei.

"Dacă ancheta va dovedi că medicii din Focşani sunt vinovaţi, atunci situaţia, care este foarte gravă, nu va face decât să confirme faptul că sistemul sanitar are nevoie de un set foarte drastic de reguli, iar unităţile medicale care nu le respectă să nu mai fie acreditate", a declarat prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Testul ADN, peste o lună

Ancheta deschisă de Autoritatea de Sănătate Publică Vrancea în acest caz a arătat, fără niciun dubiu, că "nu poate fi vorba de o încurcătură a bebeluşilor", a spus dr. Cornelia Drăgună, directorul executiv al instituţiei.

Potrivit acesteia, în toate actele medicale, mai puţin în biletul de externare al mamei, scrie că Nicoleta Năstasă a născut un făt mort, de sex masculin, în greutate de 3.600 de grame. "Din greşeală, medicul Ioan Plăcintă a scris pe biletul de externare al mamei că a născut o fetiţă.

Este vorba despre o eroare, pe care medicul şi-a asumat-o. Însă, pentru a se elimina orice suspiciune, au fost recoltate probe histopatologice şi trimise spre analiză la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti. Rezultatele vor fi gata în aproximativ o lună", ne-a spus dr. Drăgună. (Mirela Dădăcuş)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite