Ancheta în dosarul "Zambaccian", neconstituţională!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis că fostul premier Adrian Năstase trebuia cercetat conform prevederilor din legea privind răspunderea ministerială Dosarul "Zambaccian", în care fostul

Curtea Constituţională a decis că fostul premier Adrian Năstase trebuia cercetat conform prevederilor din legea privind răspunderea ministerială

Dosarul "Zambaccian", în care fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, se întoarce la DNA pentru refacerea procedurilor de urmărire penală conform legii privind răspunderea ministerială.

Curtea Constituţională a admis, ieri, excepţia de neconstituţionalitate invocată în dosarul "Zambaccian", după ce avocaţii fostului premier au contestat ancheta făcută de procurori. Magistraţii instanţei supreme au suspendat, pe 22 martie, judecarea dosarului "Zambaccian" şi au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu faptul că numai Camera Deputaţilor, Senatul sau preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor sau foştilor membri ai guvernului. "Neexercitarea acestui drept de către cele trei organisme împiedică efectiv procurorul să înceapă urmărirea penală. Lipsa acestor condiţii duce, practic, la anularea declanşării urmăririi penale, suspendarea urmăririi penale şi, practic, anularea actului de sesizare a instanţei", a declarat avocatul familiei Năstase, Gheorghe Diaconescu. DNA a aplicat însă, în cazul anchetei lui Adrian Năstase, regulile cercetării de drept comun, ceea ce contravine Constituţiei. În dosarul Zambaccian, Adrian Năstase este acuzat pentru luare de mită în formă continuată, şantaj şi trafic de influenţă, iar soţia sa, Dana Năstase, a fost cercetată pentru complicitate la luare de mită. Procurorii au stabilit că prin infracţiunile săvârşite de cei acuzaţi în această cauză s-ar fi produs un prejudiciu de peste 1,3 milioane de euro.

"Mătuşa Tamara" se află în aceeaşi situaţie

Aceeaşi excepţie a fost ridicată şi în dosarul în care fostul secretar general al guvernului Şerban Mihăilescu este cercetat tot pentru fapte de corupţie. Adrian Năstase a mai fost trimis în judecată într-o altă cauză în care este acuzat de dare de mită, întrucât imediat după instalarea în funcţia de prim-ministru l-ar fi numit în funcţia de şef al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor pe Ioan Melinescu. Acesta ar fi sustras, în schimbul funcţiei, dosarul avut în lucru la Oficiu cu privire la modul în care ar fi ajuns în contul Danei Năstase 400.000 de dolari în urma unei tranzacţii a mătuşii sale, Tamara Cernasov. Şi în acest dosar, Năstase a fost cercetat după procedurile de drept comun fără a se cere vreun aviz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite