Anchetă la Academia Tehnică Militară pentru fraude cu fonduri Phare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au deschis o anchetă la Academia Tehnică Militară, privind modul în care fonduri ale Comunităţii Europene au fost cheltuite de ofiţeri din cadrul instituţiei pentru

Procurorii anticorupţie au deschis o anchetă la Academia Tehnică Militară, privind modul în care fonduri ale Comunităţii Europene au fost cheltuite de ofiţeri din cadrul instituţiei pentru organizarea de cursuri de perfecţionare pentru militarii disponibilizaţi. DNA a început urmărirea penală în acest dosar "in rem" (se urmăresc fapte, nu persoane - n.r.), pentru abuz în serviciu. Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 400.000 de euro.

Academia a semnat, în 2002, un contract cu Ministerul Integrării Europene, pentru un împrumut nerambursabil ce urma să fie utilizat pentru proiectul "Dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării umane". Concret, banii trebuiau să fie folosiţi, în cursul anului 2003, pentru consilierea ofiţerilor şi a personalului civil disponibilizat şi organizarea de cursuri de informatică, managementul afacerilor şi scriere de proiecte. În acest grant, aportul fondurilor Phare era de aproape 31.000 de euro, iar Academia Tehnică Militară se angaja să aducă 28.000 de euro.

Doi ani mai târziu, Departamentul de inspecţie al primului-ministru şi utilizării transparente a fondurilor comunitare atrăgea atenţia că o parte din banii europeni au fost fraudaţi. Conform Direcţiei de audiat a MApN, rectorul Academiei ar fi semnat în fals existenţa contribuţiei ATM, care nu a existat. Totodată, oficialii susţin că lipsesc mai multe acte financiar-contabile "în original", precum şi documentele justificative privind susţinerea cursurilor. Din declaraţiile participanţilor şi profesorilor rezultă neconcordanţe flagrante privind perioada de desfăşurare a cursurilor. În această situaţie, MIE a cerut sistarea programului şi returnarea banilor investiţi.

Ştampila e de negăsit

Direcţia de Audit a MApN a confirmat, în 2006, concluziile Departamentului guvernamental. Inspectorii militari au mai descoperit că, în cinci cazuri, unele certificate de absolvire, care conţin semnături ale rectorului ATM, Ion Fuiorea, şi ale managerului de proiect, Lucian Grigore, s-au emis pentru persoane care nu au participat la cursurile de 12 zile prevăzute de program.

Lucian Grigore a susţinut în faţa inspectorilor că scrisul nu-i aparţine. Pe o serie de înscrisuri, cum ar fi contractele de muncă sau documente cu caracter financiar-contabil, a fost găsită o ştampilă "România - Ministerul Apărării Naţionale - Academia Tehnică Militară - Program Phare Cod Ro 007.02.01.01.2305", pentru care nu s-au putut obţine niciun fel de informaţii, referitoare la cine a aprobat, cine a utilizat-o, unde a fost confecţionată şi unde se află în prezent. "Singurul lucru cert este faptul că ştampila a fost confecţionată şi utilizată ilegal, încălcându-se prevederile "Instrucţiunilor privind regimul ştampilelor şi sigiliilor din Armata Română", au notat inspectorii militari.

Deconturi umflate şi cursuri fictive

Cel de-al doilea program anchetat de DNA şi derulat de Academia Tehnică Militară este în valoare de aproape 360.000 de euro, iar fondurile nerambursabile se ridicau la 240.000 de euro. Grantul privea instruirea şi consilierea a 350 de disponibilizaţi din sistemul militar. Banii trebuiau să acopere plata profesorilor şi închirierea unor centre de instruire.

Auditul a relevat mai multe nereguli în înregistrările contabile, cursurile s-au organizat în unităţi militare locale, mai puţini participanţi decât în scripte, iar contractele de muncă erau încheiate fără a se respecta procedurile legale. Nereguli au fost descoperite la plata deconturilor, care ar fi fost umflate, şi la cifrele privind obligaţiile angajatorului la bugetul de stat al asigurărilor sociale, şomaj, CAS, care au fost raportate eronat.

Persoanele din conducerea ATM, col. Marius Russu, col. Ion Fuiorea, col. Dan Ciocârlan, au constestat autenticitatea semnăturilor pe mai multe contracte. "Suma de 360.000 de euro raportată de ATM cheltuieli nu reflectă realitatea", susţin inspectorii militari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite