Analizele pentru toţi, un program de 10.000 miliarde lei anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de analize obligatorii, propus de Nicolăescu, va costa în jur de 10.000 miliarde de lei, anual, adică 270 milioane de euro. Medicii estimează că rezultatele acestui efort se vor vedea

Programul de analize obligatorii, propus de Nicolăescu, va costa în jur de 10.000 miliarde de lei, anual, adică 270 milioane de euro. Medicii estimează că rezultatele acestui efort se vor vedea în 15 ani, atunci când se va înregistra o reducere a îmbolnăvirilor, prin prevenţie, dacă programul va fi continuat.
Injecţia de capital se va simţi imediat în sistem. Vor câştiga laboratoarele de analize, dar şi medicii de familie. Aceştia vor fi plătiţi de minister, pentru recoltarea probelor, dar sumele, după buget, sunt limitate. Pe de altă parte, comisionul perceput cu chitanţă de la laboratoarele private cărora medicii din ambulator le trimit "clienţi" este, astăzi, între 3-5 la sută. La acest nivel, programul Analiza va asigura fiecărui medic minim 24 milioane de lei, pe an. Startul programului, la 1 noiembrie, ar putea fi însă întârziat, pentru că Ministerul Sănătăţii trebuie să organizeze licitaţii cu laboratoarele care vor efectua analizele.
Cele 10 analize obligatorii, printre care hemoleucograma, glicemia şi ureea, costă, pe pacient, în jur de 500.000 de lei. Banii vor veni direct de la bugetul Ministerului Sănătăţii, cel mai probabil din taxa de viciu şi ar putea ajunge la medicii de familie şi laboratoarele de analize, prin autorităţile de sănătate publică, numai după ce MS va organiza licitaţii. Fiecare român va primi o scrisoare de informare.
Estimat să dureze până la 31 decembrie 2007, programul de analize pentru toţi românii va beneficia şi de o campanie de informare. Fiecare român înscris pe lista unui medic de familie va primi o scrisoare de informare, prin care va fi anunţat despre paşii pe care trebuie să-i urmeze până ajunge să-şi ia buletinul de analize de la laborator. Dacă pacienţii şi-au făcut analizele, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale, de exemplu, este posibil ca aceştia să nu mai fie chemaţi la medicul de familie.

Comisioanele medicilor, în discuţie la Asigurări
Medicii din ambulator care obişnuiesc să încheie contracte de comision cu laboratoarele încasează între 3-5 la sută din valoarea analizelor. Deşi medicii spun că aceasta este o practică izolată, dr. Vasile Cepoi, directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, recunoaşte că instituţia este extrem de preocupată de astfel de cazuri. "Nu există nicio bază legală pentru a interveni, deşi cunoaştem problema, practicată pe scară largă. Nu cred că este ilegal ca laboratorul să-şi împartă profitul cu medicul. Noi, oricum, decontăm o sumă fixă. Ne afectează doar dacă medicii, stimulaţi financiar, recomandă analize nenecesare, ceea ce duce la o creştere inutilă a consumului", ne-a declarat dr. Cepoi.

Beneficiile se vor vedea peste 15 ani
Beneficiile unui astfel de campanii se vor vedea peste 15 ani, spune prof. dr. Sabin Oprea, fostul preşedinte al Comisiei de medicină de familie. Abia atunci se va putea observa o scădere a ratelor de îmbolnăvire printre români. Deşi suma cheltuită acum poate părea mare, prof. dr. Oprea este de părere că profilaxia primară, adică aceste program de analize, este cea mai ieftină. Analizele medicale vor fi obligatorii pentru întreaga populaţie, asigurată sau nu, iar cei care "chiulesc" de la analize riscă să-şi plătească din buzunar asistenţa medicală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite