Analize rapide la Spitalul de Infecţioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aparat performant donat de trustul "Adevărul" permite aflarea aproape pe loc a rezultatelor unor analize complexe La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, pacienţii pot

Un aparat performant donat de trustul "Adevărul" permite aflarea aproape pe loc a rezultatelor unor analize complexe

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, pacienţii pot avea rezultatele analizelor de sânge pentru afecţiuni grave în mai puţin de două ore.

Analizele rapide sunt posibile începând de ieri, când a fost pus în funcţiune un aparat de ultimă generaţie, denumit "Vidas". Până acum, bolnavii aşteptau chiar şi trei săptămâni pentru a afla de ce boală suferă. "Cu vechiul aparat trebuia să adunăm probe de la 90 de pacienţi şi abia după aceea să facem testele. Asta necesita pentru unii zile în plus de spitalizare, dar şi emoţii prelungite pentru pacienţi până la aflarea rezultatelor", a declarat directorul spitalului, dr. Ioan Mureşan.

În aceste condiţii, şi cheltuielile au fost reduse, spitalizarea unui pacient costând unitatea medicală până la 300 de lei pe zi. Aparatul "Vidas", în valoare de 20.000 de euro, a fost donat spitalului clujean de trustul de presă "Adevărul", el fiind distribuit în România de firma "Mediclim".

Depistează infecţiile gravidelor

Aparatul poate depista virusul HIV, cel hepatic, dar poate efectua şi teste serologice pentru gravide. Astfel, viitoarele mămici îşi pot face aici gratuit setul de analize toxoplasmice, cu ajutorul cărora pot descoperi dacă suferă de vreo infecţie ce ar putea afecta fătul. "Este foarte important ca infecţia să fie depistată în primele trei luni de sarcină, iar rapiditatea cu care primim rezultatul analizelor le ajută foarte mult pe mămici", explică medicul Mirela Flonta.

Medicii spun că noul aparat le uşurează munca şi vine în ajutorul pacienţilor, dar spitalul are nevoie încă de dotări.

Teste HIV gratuite

Cu ajutorul aparatului sunt monitorizaţi şi pacienţii infectaţi cu HIV. "Suntem centru regional şi avem în evidenţă bolnavii de HIV/SIDA din Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor şi Cluj, 150 la număr în total", spune dr. Corina Itu. Acestora li se fac analize periodice la trei sau şase luni.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca oferă şi gravidelor teste HIV gratuite, în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. Rezultatul este aflat în mai puţin de două ore. La acelaşi spital se efectuează analize, anual, pentru peste 20.000 de pacienţi.

În funcţie de test, rezultatele analizelor se pot elibera între 20 şi 80 de minute, cu ajutorul noului aparat. Este o minune pentru pacienţii noştri!
Dr. Ioan Mureşan, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite