Analize medicale gratuite doar câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile alocate de CJAS pentru asiguraţi s-au epuizat în prima zi din martie. Obişnuiţi să îşi facă analizele gratuite în primele zile ale lunii, pacienţii bistriţeni au constat ieri că această regulă nu mai funcţionează.

,,Am ajuns la 11.30 la laboratorul din Piaţa Eminescu, după ce am aşteptat  două săptămâni să fac un set de analize pentru o afecţiune la ficat, dar n-am avut noroc”, se plânge Maria Cadar, o profesoară pensionară, care a alergat ieri de la un laborator la altul. „Analizele mă costă în jur de 150 de lei, şi n-am avut noroc nici aici, ultimul pacient fiind acceptat în urmă cu o jumătate de oră. Am fost la mai multe laboratoare , dar am primit acelaşi răspuns! Mi-au spus să vin în 1 aprilie, poate că o să am mai mult noroc”, continuă ea. Laboratoarele de investigaţii medicale din Bistriţa şi-au epuizat fondul alocat de CJAS pentru asiguraţi încă din prima zi lucrătoare a lunii martie.

Martie, luna critică

Şefii laboratoarelor din Bistriţa spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie în lunile precedente. La Dorna Medical, laboratorul din Piaţa Mihai Eminescu, fondurile pe luna martie au ajuns pentru câţiva de pacienţi şi lista s-a închis la ora 11.00.  Pe strada Ursului, la Hipomed, nici măcar nu s-au mai obosit să facă investigaţii gratuite în martie: „Din 20 februarie nu mai avem fonduri. Am epuizat şi ce am primit pe martie. Sperăm ca după aprobarea bugetului să primim bani. Şi pentru noi este penibil, vin oamenii şi nu ştim ce să le spunem. Nu ni s-a mai întâmplat aşa, de doi ani de când funcţionăm”, spune asistenta Ileana Rădoaie. La Optimus, pe strada General Grigore Bălan, pacienţii asiguraţi care au ajuns astăzi pentru investigaţii se pot considera norocoşi, pentru că au prins ultimul tren al gratuităţii. De mâine însă nu mai avem fonduri disponibile”, spune Carmen Ciolan. Ea precizează că vor exista depăşiri, deoarece pacienţii care au venit pentru recoltări nu pot fi refuzaţi.

CJAS aşteaptă bugetul

Ambulatoriul spitalului judeţean este singurul laborator care mai onorează investigaţiile medicale gratuite ale asiguraţilor. Doctorul Petru Orza, şeful instituţiei recunoaşte însă că situaţia este critică: „Facem 50-60 de recoltări zilnic şi sperăm să ne deconteze Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).  Ne consultăm permanent cu cei de la Casă şi în 15 vom cere o suplimentare”.
Directorul CJAS Bistriţa-Năsăud, Silvia Rus, spune că situaţia din acest an a fost una excepţională din pricina neadoptării încă a bugetului. „În 2009 am lucrat pe acte adiţionale cu cei cu care am avut contracte în 2008. Am încercat să previzionăm o medie lunară, în funcţie de contractele de anul trecut. Am alocat mai mult pentru cele trei ambulatorii din Bistriţa, Năsăud şi Beclean şi o să cerem personalului din laboratoarele private să trimită oamenii la policlinici, nu să-i facă să aştepte încă o lună”, a explicat Rus.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite