Analistul economic Ilie Şerbănescu: Împrumutul la FMI destinat să salveze nişte firme străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analistul economic Ilie Şerbănescu: Împrumutul la FMI destinat să salveze nişte firme străine
Analistul economic Ilie Şerbănescu: Împrumutul la FMI destinat să salveze nişte firme străine

Viitorul acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu semnifică altceva decât împrumutarea, de către statul român, şi deci, cu plata din partea contribuabilului, pentru a salva nişte firme străine din România, a afirmat analistul economic Ilie Şerbănescu, pentru Radio România Actualităţi.

"Nici statul român nu este îndatorat, nici firmele cu capital românesc nu sunt îndatorate în străinătate, nici populaţia nu e îndatorată în străinătate. Populaţia este îndatorată pe piaţa internă, faţă de nişte bănci care acţionează pe piaţa internă. Deci dacă se iau bani, de oriunde s-ar lua, de la FMI, de la UE, de la BERD, este de a acoperi nişte găuri produse de capitalul străin. Asta nu e o poziţie confortabilă şi chiar nu înţeleg de ce populaţia să plătească pentru nişte datorii făcute de nişte firme străine", a arătat Şerbănescu.

Potrivit acestuia, autorităţile române acceptă să se împrumute de la FMI pentru că sunt şantajate. "Dacă nu se împrumută de la FMI, desfiinţează leul, desfiinţează tot în România. Dar jaful l-au făcut firmele străine", a mai spus analistul citat.

Autorităţile de la Bucureşti discută, în aceste zile, cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi cu Fondul Monetar Internaţional, în vederea asigurării finanţării externe a României.

În cazul în care va fi convenit, acesta ar fi cel de-al 11-lea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional.
După 1990, România nu a reuşit să finalizeze decât un singur acord cu Fondul, cel derulat în perioada 2001 - 2003.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite