Analiștii avertizează: pericol de populism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Pârvulescu e de părere că, şi în politică, dacă doi se ceartă, al treilea câştigă
Cristian Pârvulescu e de părere că, şi în politică, dacă doi se ceartă, al treilea câştigă

Criza politică din România este un cadou nesperat pentru partidele populiste, cred politologii.

Dincolo de controversa academică pe tema cazului de plagiat al premierului Victor Ponta, subiectul are numeroase implicaţii politice. Spre deosebire de cazurile precedente din Europa (preşedintele Ungariei şi ministrul Apărării din Germania), actorul acuzat de plagiat în România joacă un rol-cheie în orchestra politică. Scandalul răzbate dincolo de graniţele ţării, iar opinia publică nu se mai fereşte să spună „România - stat cu regim autoritar". Pe fondul acestui climat, nimic bun nu se vede la orizont, spun analiştii politici.

„În cazul în care Guvernul Ponta rămâne pe poziţiile actuale, putem asista la o dramatizare a vieţii politice, cu anchete DNA şi o decredibilizare continuă a elitelor. Din care va avea de câştigat populismul. Populismul asta spune: elitele sunt prea corupte ca să ne mai conducă, trebuie să conducă reprezentanţii poporului. Şi cine are un astfel de discurs astăzi? Partidul Poporului Dan Diaconescu. Într-un asemenea scenariu, viaţa politică din România va deveni foarte imprevizibilă. În 2000 am asistat la o ascensiune a Partidului România Mare, în contextul unei crize naţionale. Acum, criza este mondială", afirmă politologul Cristian Pârvulescu.

Profesorul universitar de ştiinţe politice Alexandru Radu este convins de veridicitatea verdictului de plagiat în cazul Ponta. El spune că „este îngrijorătoare maniera de guvernare a Cabinetului Ponta, în condiţiile în care, la începutul mandatului, însuşi premierul spunea că va aşeza legea înaintea oricăror interese". „Este un joc de care pe care între USL şi PDL. Demisia lui Ponta ar însemna înfrângerea USL. E greu de crezut, însă, că el îşi va da demisia. Constituţional, are o majoritate puternică în Parlament", mai spune Radu.

„Ca în Germania nazistă"

Ziariştii Cristian Tudor Popescu şi Ion Cristoiu văd România în termeni şi mai sumbri. „Germania 1933. Asta mi-a ţâşnit în minte la auzul ştirii că ministrul Educaţiei, Pop, desfiinţează comisia de analiză a doctoratelor cu 24 de ore înainte ca aceasta să se pronunţe asupra acuzaţiilor de plagiat aduse premierului Ponta. Sunt semne imposibil de confundat ale totalitarismului - noi nu polemizăm, noi te desfiinţăm", scrie Cristian Tudor Popescu într-un editorial de pe gandul.info.

Ion Cristoiu - un mamut al presei româneşti, aşa cum se autodefineşte (e ziarist din 1968) - e consternat în faţa unui curs istoric ce pare implacabil. „Avem de-a face cu un iresponsabil (n.r. - Victor Ponta) şi nu putem să-l oprim. PNL-ul e de partea lui, UNPR-ul, care până mai ieri era de partea stabilităţii, a fugit, UDMR-ul tace. N-am pomenit aşa ceva nici pe vremea lui Ceauşescu", a subliniat Cristoiu.

Schmitt îşi dă doctoratul din nou

Schmitt Pál, fostul preşedinte al Ungariei, care în primăvară şi-a dat demisia în urma unui scandal de plagiat, este hotărât să-şi demonstreze buna credinţă şi să-şi refacă lucrarea de doctorat. Schmitt Pál şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al statului după ce Universitatea Semmelwei din Budapesta i-a retras titlul de doctor. „Nu am dorit să profit de pe urma muncii altora. Planul meu este să scriu o nouă lucrare, pentru că am ceva de demonstrat, de această dată ţinând cont de rigorile şi de cerinţele existente".

Plagiatul românesc în presa europeană

România este prezentă constant în paginile marilor jurnale şi agenţii de ştiri din Europa, după ieşirea la iveală a cazului de plagiat în care este implicat prim-ministrul Victor Ponta.  „The Economist" notează că instabilitatea politică este ultimul lucru de care are nevoie România, după ce în luna ianuarie cetăţenii au ieşit în stradă împotriva măsurilor de austeritate. Publicaţia din Marea Britanie mai notează că lupta politică dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta a făcut ca agenda României la Consiliul European de la Bruxelles să nu fie închegată. Concluziile jurnaliştilor de la „The Economist" sunt că, pe fondul acestei crize, leul va continua să scadă în raport cu euro (cursul fiind deja dramatic pentru moneda românească) şi că, de asemenea, şansele ţării noastre de a deveni membră a spaţiului Schengen pe parcursul acestui an sunt tot mai mici.

Jurnalul spaniol „El Pais" prezintă „cazul Ponta" pe larg în ediţia online de vineri, sub titlul „Comisia Academică din România a pus verdictul de plagiat pe teza de doctorat a lui Victor Ponta".

Agenţia Reuters informează că, după hotărârea comisiei abilitate să analizeze lucrările academice, premierul Victor Ponta ar trebui să renunţe la titlul de doctor. Totodată, Reuters include România pe harta plagiatului european la nivel înalt, alături de Germania şi Ungaria. Şi ziariştii germani de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung" observă că scandalul de plagiat în care este implicat premierul Ponta ia amploare. Cotidianul german a fost primul care a preluat articolul publicat de revista „Nature" despre plagiatul lui Ponta.

Parlamentarii europeni, despre cazul Ponta
Liderul Grupului Popular European din Parlamentul European (grup la care este afiliat şi PDL), francezul Joseph Daul, a reamintit joi că, în conformitate cu standardele europene şi jurisprudenţa clar stabilită, „premierul român Victor Ponta nu poate conduce un guvern al unei ţări a Uniunii Europene în cazul în care a comis o fraudă în obţinerea gradului său universitar".

De asemenea, Daul i-a transmis prim-ministrului Victor Ponta mesajul că nimeni nu este mai presus de lege. „Sunt profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România. Am fost neplăcut surprins să aflu că Victor Ponta a ignorat decizia Curţii Constituţionale cu privire la reprezentarea României la Consiliul European. În plus, nefiind mulţumit de această decizie, el a mers mai departe, trecând Monitorul Oficial, care ar fi trebuit să publice decizia respectivă în scopul intrării acesteia în vigoare, sub autoritatea Guvernului. Aceste practici mă fac să mă întreb dacă nu cumva democraţia din România este grav ameninţată. Voi cere o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect", a sublinia liderul popularilor europeni.

Swoboda: „E momentul unui dialog serios"

Pe de altă parte, preşedintele Grupului Socialist şi Democrat din Parlamentul European (grup din care face parte şi PSD), austriacul Hannes Swoboda, declarase marţi că susţine prezenţa lui Victor Ponta la reuniunea Consiliului European nu doar din motive constituţionale, ci pentru că acesta reprezintă poporul şi că trebuie să implementeze apoi măsurile decise.

Swoboda a mai spus că „Opoziţia nu uşurează sarcina Guvernului. Preşedintele este din Opoziţie, la fel ca şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Cu toate acestea, Victor Ponta a reuşit să obţină majoritatea în Parlament. (...) Nu fac parte din politica internă a României, nu particip la luptele dintre preşedintele României şi Guvern, înţeleg că sunt furioşi, dar cred că este momentul să înceapă un dialog serios", a subliniat liderul socialiştilor europeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite