Amnesty International vrea judecarea jandarmilor români acuzaţi de moartea a doi albanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia internaţională pentru drepturile omului, Amnesty International, se implică în cazul jandarmilor români din Kosovo acuzaţi că ar fi ucis cu gloanţe de cauciuc doi manifestanţi

Organizaţia internaţională pentru drepturile omului, Amnesty International, se implică în cazul jandarmilor români din Kosovo acuzaţi că ar fi ucis cu gloanţe de cauciuc doi manifestanţi albanezi.

Incidentul s-a petrecut pe 10 februarie, în timpul unei confruntări dintre câteva mii de protestatari şi forţele de poliţie ONU. Amnesty International cere României să-i trimită înapoi în Kosovo pe cei 11 jandarmi suspectaţi de raportorul ONU, Robert Dean, pentru a fi interogaţi în cadrul unei anchete penale. Ca alternativă, organizaţia internaţională propune autorităţilor ONU să realizeze ancheta în ţara noastră. Pe 21 martie, Ministerul de Interne i-a retras pe cei 11, care ar deţine, potrivit Amnesty International, informaţii cruciale.

Acest apel survine după difuzarea celui de-al doilea raport ONU cu privire la moartea lui Mon Balaj şi Arben Xheladini. Documentul stipulează că decesele au fost cauzate de "utilizarea neadecvată a gloanţelor de cauciuc de către unul sau doi jandarmi români".

Replici neoficiale

Deşi nu au răspuns pe cale oficială, autorităţile române au contestat raportul lui Robert Dean. Surse din Ministerul de Interne au spus că analiza reprezentantului ONU este incorectă, întrucât a fost realizată pe baza legislaţiei din Kosovo, şi nu a regulilor UE. În plus, surse din cadrul Jandarmeriei Române au precizat că Robert Dean a mediatizat raportul împotriva indicaţiilor ONU. Raportorul Dean a dezvăluit că gloanţele de cauciuc folosite de jandarmii români erau expirate şi se întăriseră în timp. Surse din Jandarmeria Română resping această ipoteză, explicând că responsabilii ONU verifică muniţia tuturor trupelor înainte de fiecare misiune. Jandarmeria Română contribuie, începând din 2002, cu 115 jandarmi la misiunile ONU din Kosovo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite