Amintiri cu torţionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„La început a fost sfârşitul” este una dintre cărţile zguduitoare ce descriu ororile instaurării comunismului în România. Autoarea, Adriana Georgescu, descrie propria-i experienţă

„La început a fost sfârşitul” este una dintre cărţile zguduitoare ce descriu ororile instaurării comunismului în România. Autoarea, Adriana Georgescu, descrie propria-i experienţă carcerală, între 1946 şi 1948. După evadarea din iad a ajuns la Paris, unde Monica Lovinescu a ajutat-o să pună pe hârtie întâmplările prin care trecuse. Concepută într-o mansardă din Saint-Germain-des-Pres, acolo unde se stabilise Monica Lovinescu după propria-i fugă din calea terorii roşii, cartea a fost publicată la Editura Hachette, în 1951. Varianta în limba română ne-a fost oferită, în două ediţii succesive, de Editura Humanitas (în 1992) şi de Fundaţia Culturală Memoria (în 1999).

În calitate de şefă de cabinet a generalului Rădescu, Adriana Georgescu a văzut multe. Sub ochii ei se scria, dramatic şi precipitat, o pagină de istorie. Destinul autoarei se întretaie cu cel al unor personaje terifiante: Nicolski, Vâşinski, Gheorghiu-Dej, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş, Ana Pauker, Petru Groza.

Răstignirea Adrianei Geor­­gescu este anunţată de ameninţarea lui Bodnăraş: „Ai grijă, vei sfârşi foarte rău, domnişoară!”. Apoi intră în scenă torţionarul Nicolski, care-o anchetează personal şi despre care ne lasă o mărturie istorică. La început, pentru că nu-l recunoaşte, îl descrie ca fiind „unul cu boţişor ascuţit ca de şobolan”. Ceva mai târziu, la închisoarea Văcăreşti, află cine este sadicul „om-şobolan”.

Deşi suferinţa îi învăluie fiecare frază, Adriana Georgescu nu-şi pierde umorul. Ea redă o scenă petrecută în faţa unui sediu al comuniştilor. O bătrână se uită lung la un portret al lui Stalin. Îl întreabă pe un bărbat care iese din sediu: „Spune-mi, maică, cine e?”. „E Stalin”, răspunde comunistul, „cel care i-a izgonit pe nemţi din ţara noastră”. „Dumnezeu să-l binecuvânteze”, spune bătrâna. „Când o să-i gonească şi pe ruşi?”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite