Americanii se tem de un scrutin cu violenţe
0Unităţi de poliţie special antrenate şi trupe SWAT se pregătesc intens pentru ziua votului prezidenţial. Alegerile din 4 noiembrie, ce ar putea aduce pentru prima dată la Casa Albă un afroamerican, necesită o puternică prezenţă a poliţiei, susţin oficialii.
Poliţia din SUA se antrenează pentru ziua de 4 noiembrie, temându-se de eventuale revolte în condiţiile unui scrutin istoric, relatează ziarul Congresului american, “The Hill”.
Democratul Barack Obama are un avans tot mai mare în sondaje în faţa republicanului John McCain, ceea ce a dus la speculaţii legate de izbucnirea unor revolte, dacă acesta ar pierde. Unii se tem că, dacă Obama pierde, vor exista suspiciuni că s-au comis nereguli, iar oraşele cu populaţie afroamericană numeroasă ar putea deveni scenele unor revolte.
Alţii consideră că Obama ar putea deveni o ţintă pentru persoanele care îl resping pe motive legate de rasă. În Oakland (California), unde s-au înregistrat în trecut violenţe legate de alegeri sau evenimente sportive, poliţia va desfăşura unităţi suplimentare special antrenate, iar echipele SWAT vor sta în aşteptare.
„Avem un afroamerican care candidează, o femeie-candidat. Indiferent cine câştigă, va fi un eveniment la scară naţională. Vom avea mai mulţi poliţişti în stradă, în caz că lucrurile o iau razna“, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Oakland.
Incidente rasiste
Cu două săptămâni înainte de scrutin, câteva incidente reflectă rasismul care persistă latent în SUA, transmite Reuters. O efigie a lui Barack Obama a fost găsită spânzurată într-un copac dintr-un campus universitar, chipul său apare pe etichete alimentare false, cadavrul unui urs negru a fost lăsat dintr-un alt campus, cu un poster cu Obama lipit pe el. Cu toate că incidentele sunt sporadice şi aparent izolate, ele duc cu gândul la violentul trecut rasist al Americii.
„Mulţi albi se tem că ţara se pierde sub ochii lor. Ceea ce vedem acum este începutul unei reacţii negative. Faptul că un bărbat afroamerican ar putea deveni preşedintele SUA este, pentru unii, sfârşitul lumii aşa cum o cunoşteau ei“, explică Mark Potok, expert în drepturile omului şi liderul unei organizaţii care monitorizează activităţile rasiste. Strategul de campanie al lui Obama, David Axelrod, a declarat că incidentele sunt dezamăgitoare, dar a spus că s-au înregistrat mai puţine decât preconizaseră unii.
Democraţii iau avans
Florida, cu numeroşii săi pensionari şi alegători de origine cubaneză şi pensionarii săi, părea să garanteze victoria republicanului John McCain, dar criza financiară a inversat situaţia.
Site-ul independent RealClearPolitics (RCP), care face o medie a sondajelor publicate între 11 şi 20 octombrie, îi acordă un avantaj de două puncte lui Obama. Florida este statul care a cunoscut cea mai mare creştere a numărului de confiscări de case, iar şomajul local a depăşit, în august, media naţională, fiind de 6,8%.
Potrivit CNN, Obama este preferat şi în alte state-cheie care au votat cu republicanii în 2004: Nevada, Carolina de Nord, Ohio şi Virginia.
Diferitele sondaje efectuate în intervalul 15-22 octombrie indică un avans de 1 până la 14% al lui Obama în preferinţele alegătorilor, la nivel naţional. Media a 14 sondaje, calculată de RCS, arată o diferenţă medie de 7,2% în favoarea lui Obama.
Iranienii sunt cu Obama
Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat că Teheranul ar prefera ca Obama să câştige alegerile, “pentru că este mai flexibil şi mai raţional pe plan extern”.
El a respins eventualitatea unui atac împotriva Iranului, lucru despre care s-a vorbit în ultimele luni ca fiind o posibilitate de a convinge Teheranul să oprească programul de îmbogăţire a uraniului. „Înainte, era un risc mic, însă acum sunt sigur că SUA nu vor declanşa un război împotriva Iranului”, a spus Larijani.